Как да научиш кучето си да спре да лае без причина

2014-08-18 12:15:00
Как да научиш кучето си да спре да лае без причина
Снимка: thinkstockphotos.com

Да си имаш куче определено е готино, но за да нямаш излишни проблеми с него, трябва да го научиш да се държи възпитано. Никой не харесва кучета, които лаят без причина и ръмжат на хората, за да им покажат своето надмощие. Затова трябва да положиш усилия твоят домашен любимец да не бъде такъв.

 

1. Определи причината за лая на твоето куче

 

Хубаво е да не обръщаш внимание на домашния си любимец, когато лае, защото той е като бебетата – когато иска да привлече вниманието ти, започва да лае, защото знае, че ще започнеш да му говориш и да го успокояваш, за да млъкне. За да не го научиш, че по този начин ще привлича вниманието ти, когато иска, игнорирай лая му. След време той ще осъзнае, че не постига нищо, като лае, и е възможно сам да престане да го прави.

 

Може да обърнеш внимание на кучето си, когато спре да лае. Тогава дори може да му дадеш награда за това, че е тихо и кротко. Ако обаче започне да лае отново, спри да му даваш лакомства и да му обръщаш внимание.

 

 

Ако имаш възможност, махни нещата, които го дразнят – предмети, животни или хора. Ако знаеш, че домашният ти любимец не харесва непознати, затвори го в някоя стая, когато имаш гости. Не го разхождай на места, където е пълно с други кучета, ако не се разбира добре с тях и махни нещата, които го дразнят – прахосмукачката, чифт чехли и т.н.

 

Много е важно кучето ти да се разхожда достатъчно, за да изразходва енергията си и да си свърши работата, за да не ти цапа у дома. Нека поне една от разходките му бъде по-дълга, ако нямаш възможност да му отделяш повече време и внимание. Кучето ти има нужда да тича и да си игра, особено когато е младо.

 

Ако гледаш кучето си на двора, трябва да му направиш хубава колибка, която да го предпазва от слънце, студ, вятър и дъжд. Нормално е да лае, когато е навън и има буря, а то няма къде да се скрие. Затова се постарай да му създадеш всичките необходими удобства.

 

Доказано е, че много кучета лаят от скука. Купи му играчки, които са направени специално, за да тренират психиката на четириногите. Също така може да го учиш на нови номера всяка седмица, което ще го стимулира умствено.

 

2. Научи кучето си да бъде тихо и кротко

 

Някои кучета лаят от страх, други от скука, а трети, защото знаят, че по този начин могат да привлекат вниманието на околните. Хубаво е поне в началото да разхождаш кучето си на каишка, за да може да го контролираш. Давай му награди всеки път, когато си я заслужи.

 

Научи домашния си любимец на команди – да седи, да лежи, да дойде при теб и да спре да лае. Последната ще ти бъде особено полезна, когато искаш да накараш кучето си да спре да вдига шум. Трябва да го научиш и да лае по команда, за да може да го контролираш. Прекъсвай го с команда „тихо!“ по средата на неговия лай и му дай лакомство, ако спре да лае.

 

 

В никакъв случай не бива да повишаваш глас, докато учиш кучето си на нови команди. Ако си се изнервил, почини си няколко минути и започни отново с тренировките. Каквото и да става обаче, не бива да викаш и да удряш домашния си любимец.

 

3. Виж кои кучета карат твоят четириног приятел да лае

 

Често кучетата лаят заради други кучета. Напълно възможно е твоят домашен любимец да чува лая на други кучета, които живеят близо до теб или са бездомни и минават покрай вас, и да се включва към тях. Все пак това е начин да си контактува със себеподобните.

 

Ако проблемът идва от кучетата на съседите, ще трябва да поговориш с тях. Кажи им, че лаят на техните домашни любимци ти пречи да спиш качествено и сутрин се будиш уморен. Също така им кажи, че си чел, че кучетата имат нужда от големи разходки, за да изразходват енергията си и да не лаят, защото са изнервени или от скука. В никакъв случай не нападай съседите си заради поведението на техните домашни любимци и не ги заплашвай. Опитай се да решиш проблема цивилизовано.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
qnko_balabanko
преди 9 години

А как да го научим да не ***, където му падне?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия