Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш куче?

2013-07-24 14:08:00
Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш куче?
Снимка: Dreamstime

Много хора имат желание да си вземат куче, но не всеки от тях осъзнава колко сериозна отговорност е това. Четириногият приятел не е само забавление, той изисква и сериозни грижи. Освен, че трябва да се разхожда редовно, кучето има нужда от внимание, качествена храна и ваксинации. Не си мислете, че домашният ви любимец ще бъде щастлив, ако е постоянно сам вкъщи и получава внимание само, когато го разхождате. Четириногите отговорят на любовта, която им давате. Колкото повече ги обичате, толкова повече ви обичат и те.

 

Вижте няколко неща, които трябва да знаете, преди да си вземете куче:

 

Ежедневието ви ще стане по-ангажирано – както вече споменахме, взимането на куче /или друг домашен любимец/ не е шега работа. Малката пухкава топчица ще порасне и ще има нужда от съответните грижи. Няма да имате възможност да пътувате постоянно, ще трябва да молите приятели да гледат кучето ви, когато сте извън България, ще имате разходи за храна, ваксини и т.н. Определено животът ви ще се промени, но никой не е казал, че ще е към по-лошо. С течение на времето кучето ще стане неразделна част от семейството ви и вие с удоволствие ще полагате грижи за него. Но трябва да знаете предварително, че ще имате ангажименти към кучето и ще трябва съвестно да ги изпълнявате.

 

 

Ще трябва да бъдете търпеливи – малките кученца са доста палави и в началото сигурно ще ви създават доста проблеми – ще пишкат навсякъде, ще ядат обувките ви, ще търсят вниманието ви постоянно и т.н. За да изградите правилно характера на четириногото ви, трябва да сте спокойни и да възпитавате правилно кучето си. Не му се карайте за неща, които не разбира и не го бийте. Все пак то е ваш приятел, а не враг, няма нужда да му взимате страха и да свива опашка всеки път, когато хванете вестник. В същото време трябва ясно да му покажете, че вие сте главатарят на глутницата и то трябва да ви уважава и да си знае мястото. Но това може да се постигне чрез правилно възпитание, не само чрез бой. Също така не забравяйте, че и животните имат чувства. Напълно нормално е в началото кучето да е депресирано, тъжно и объркано, защото е на ново място. Дайте му време да се аклиматизира.

 

Всички у дома трябва да са съгласни – ако живеете все още с родителите си или вече сте на квартира с гаджето, преди да си вземете куче, трябва да сте сигурни, че всички са ОК с това. Хубаво е предварително да проверите дали някой от вас не е алергичен към кучешки косми, защото не бива да си взимате куче, което после да изхвърлите на улицата или в нечии двор, само защото не сте сторили нужното. В никакъв случай не си взимайте домашен любимец, ако някой от семейството ви не е съгласен. Кучето има нужда от любов и внимание, а не от пренебрежение.

 

Кучето има нужда от грижи – трябва да се стараете да поддържате домашния си любимец в приличен външен вид. Трябва да го къпете редовно, да го обезпаразитявате, да му режете ноктите и да му миете зъбите. Малцина са тези, които се грижат за устната хигиена на домашния си любимец, но всяко животно има нужда от това. Също така дългокосместите кучета имат нужда от поддръжка на козината. Решете редовно домашния си любимец, за да изглежда добре и да няма излишна козина по себе си.

 

Снимка: Dreamstime


Трябва редовно да се води на лекар – не само хората имат нужда от редовно прегледи. Кучетата трудно показват на стопанина си, когато се чувстват неразположени или ги боли нещо, затова трябва да бъдат преглеждани. Това понякога може да ви излезе скъпо, така че трябва да разполагате с нужните финансови средства.

 

Ще имате нужда от свободно време, за да го възпитате и обучите – някои хора пращат кучето си на училище, в което то се научава да бъде послушно и на основните команди. Ако смятате това за излишно и искате сами да възпитате домашния си любимец, ще имате нужда от достатъчно свободно време и търпение. Хубаво е кучето ви да е възпитано, да се е социализирало и да изпълнява елементарни команди, за да нямате излишни проблеми с него.

 

Храната е важна за кучето – не третирайте домашния си любимец като прасе, т.е не му давайте за ядене, каквото ви попадне пред погледа. Хубаво е да го храните със здравословна храна, създадена специално за него. Кучешките храни са достатъчно разнообразни и богати на витамини и минерали, които са нужни на четириногото, за да бъде здраво.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия