Интересни факти, които не знаете за кучетата

2013-09-05 15:20:00
Интересни факти, които не знаете за кучетата
Снимка: Виктор Величков

Повечето хора обичат компанията на кучета и знаят основните неща за тях. Но има някои интересни факти, които се особено популярни, но определено си заслужава да се научат:

 

Кучетата обичат сладки неща. Те са по-големи почитатели на изкушенията в сравнение с котките. Причината е, че кучетата имат около 1 700 вкусови рецептора, котките около 500. Човекът е най-облагодетелстван – той има около 9 000 рецептора.

 

Най-много кучета има в Америка. На второ място се нарежда Франция.

 

Според учените човекът е успял да опитоми кучето много преди да го направи с овцете, конете, козите и кравите. Котката е опитомена 6 000 години по-късно.

 

Всяка порода куче си има своите странности. Някои са дебели, други нямат козина, а трети са ... доста шумни. Най-шумните кучета определено са Колито и Бийгъла. За най-тихи се смятат Басенджито и Акбаша.

 

     

Басенджи                                           Акбаш

 

Интересен е фактът, че кучетата носят интелигентност, която се равнява на тази, която имат 2-3-годишните деца. Четириногите разбират около 150 – 200 думи.

 

На кучетата им е трудно да разпознават хора, които не мърдат. Ако седите на 280 метра от своя домашен любимец и не мърдате, то вие сте невидими за него. Кучето ви може да ви разпознае дори да сте на 1 километър разстояние от него, стига да има видимост и да му махате с ръце.

 

Кучкарите определено обичат да общуват с кучета. 33% от тях редовно оставят съобщение по телефона на домашния си любимец, когато не си са у дома.

 

Кучетата имат много добър слух и зрение. Те са в състояние да локализират източника на звук за 1/600 от секундата и чуват 4 пъти по-отдалечени звуци от човека. Също така кучетата виждат много по-добре на тъмно от хората.

 

Статистиката показва, че средната продължителност на живота на едно куче е от 8 до 15 години.

 

В кучешкото тяло има 321 кости.

 

Не си мислете, че спечелите доверието на едно куче, като го храните. То става истински лоялно, когато общувате с него, а не когато задоволявате апетита му.

 

Ако не искате да рискувате здравето на кучето си, не му давайте ябълки и круши. В семките им се съдържа малко количество арсеник, който може да бъде опасен за четириногите.

 

Най-малката порода куче в света е Чихуахуа. А най-старата порода позната днес е Салуки.

 

Салуки

 

Когато навън е прашно, кучетата предпазват очите си, благодарение на третия клепач, който имат.

 

Ако ще си взимате куче, хубаво е да отидете при майката и да си изберете едно от котилото. Имайте предвид, че повечето пъти най-енергичното куче става най-лошия домашен любимец, защото гледа на себе си като лидер на глутница и не позволява да бъде дресирано и възпитавано. Затова е по-добре да си вземете някое по-кротко.

 

Статистиката показва, че в света има около 400 000 000 кучета.

 

Ако искате да си хванете ново гадже, вземете си куче от порода Голдън Ритрийвър. Тогава шансът да си намерите половинка е най-голям. Не се учудвайте, че никой не ви обръща внимание, ако разхождате в парка Пит Бул. Тази порода се счита за страшна и повечето хора не се впечатляват от нея. А истината е, че характерът на едно куче зависи от неговата индивидуалност и от възпитанието, което му дават.

 

Ако имате високо кръвно налягане, хубаво е да си вземете куче за домашен любимец. Редица проучвания показват, че галенето намалява кръвното.

 

Снимка: Dreamstime

 

Далматинците по принцип са с черни петна. Когато си появят на бял свят обаче те са чисто бели.

 

Според Платон кучетата носят душа на философ.

 

Хората, които са зодия Куче според китайския календар, са по-лоялни и дискретни, но в същото време са по-темпераментни.

 

Според древните индианци Мумбая от Южна Африка, хората първоначално са живеели под земята, докато кучетата не ги изкопали.

 

Повечето хора страдат изключително много за кучетата си. Според специалистите мъката, причинена от смъртта на куче, е също толкова голяма, колкото смъртта на близък.

 

Кучетата от породата Басенджи са единствените в света, които не лаят. Никога!

 

Мъжките кучета маркират територията си със своята урина. Те винаги са на пръсти, за да пикаят по-нависоко и съответно другите кучета да си мислят, че са по-големи. Интересен е фактът, че когато едно куче помирише урината на друго, то може да разбере дали неговият събрат е от мъжки или от женски пол, дали е голям или малък, млад или стар, щастлив или разгневен.

 

Носът на кучетата има уникална структура, подобна на тази на човешките пръсти. По този начин може да бъдат снети отпечатъци от носа на едно четириного.

 

Снимка: Dreamstime

 

Забелязали ли сте как повечето кучета и котки се въртят на едно, преди да заспят? Правят го инстинктивно, защото преди години по този начин са отъпквали тревата преди сън.

 

Осезанието е първото чувство, което едно куче развива.

 

През Средновековието някои кучета като Мастифа и Дога са били обличани в брони и пускани заедно с войниците в битки. Друго интересно, което се е правело по това време, е било свързано с непородистите кучета. Те задължително трябвало да носят тежки камъни на вратовете си, за да нямат възможност да заплодят някое породисто ловно куче, принадлежащо на някой богаташ.

 

Най-използваните мъжки кучешки имена в САЩ са Джейк и Макс. А най-популярните женски са Моли и Маги.

 

Най-странните закони, свързани с кучетата, са два. Във Вентура Каунти, Калифорния на кучетата и котките им е забранено да правят секс, без изрично разрешение. В Палдинг, Охайио пък на униформените им е разрешено да хапят кучета с цел да ги успокоят.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
hristo99
преди 10 години

Индианци в Африка!?

nellg
преди 10 години

Така е.

DarthLord
преди 10 години

Още един път ще кажа, че по-лоялно същество и по-верен и истински (буквално) приятел от кучето НЯМА.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия