Цветовете на пазара и тяхното значение

2016-07-04 19:03:00
Цветовете на пазара и тяхното значение
Снимка: Pixabay

Чувал си прословутото „жена с пари е като луд с картечница“, което е доста популярно, защото наистина жените обичат да пазаруват и често, и по много. Всички си го обясняват с лазглезеност, липса на мяра и целомъдрие, но се оказва, че нещата са малко по-различни.

 

Всички реклами, продукти, дори самото продуктово позициониране, се избира предварително така, че да е приятно визуално на клиента. Става дума за избор на конкретни форми и цветове, също както се подбират различни думи в поезията. Това е не просто стил, а и маркетинг.

 

 

Основното, което ни кара да купуваме дадена стока или продукт, е психологията на цветовете. Това не е просто наука, а един практически спектър на реалността. Интересното е, че всеки от нас с теб се влияе от различен нщанс или цвят, който харесва. За един това е тъмен цвят, за друг – доста светъл, за трети – ярък.

 

Оказва се, че цветове като жълто и лилаво, предизвикват у човек хипер емоция – онова огромно и неописуемо желание.

 

Светлосиньото влияе еднакво и на мъжете, и на жените, като изследването показва, че то увеличава шанса да си закупиш покупка с този цвят с до 39% повече.

 

Веднага след светлосиньото, за жените се нарежда лилавото, а за мъжете – зеленото. На трето място при дамите седи розовото, а при господата – черното. Всъщност, логиката е налице – не са ли точно това цветовете, които се припокриват при по-голямата част от мъжкото и женско общество, когато става дума за избор на цвят?

 

Жълто-оранжевите цветове носят усещане за топлина, лято, веселие, яснота и оптимизъм. Ако се замислиш, наистина доста често посягаш към стоки в този лъчезарен тон.

 

В гамата на розовото има доста контраст – бледорозовото символизира приятелство, нежност, ефирност, жизнерадостен дух и конфиденциалност, а тъмнорозовото – целеустременост, вдъхновение и младост.

 

Лилавите тонове са познати като цветовете на мъдрост, въображение и креативност, а сините носят усещане за надеждност, сила и доверие.

 

Зеленото е един от най-уравновесените тонове – той вдъхва усещането за здраве, спокойствие и растеж, много градивен цвят.

 

Интересното е, че редом до бялото се нарежда и сивото – противно на очакванията, че то е мръсно бяло, двете символизират чистота, неутралитет и баланс.

 

Топлите цветове в цялост – бежово, жълто, оранжево, червено, розово – са активни цветове, те привличат вниманието на хората и свидетелстват за динамика, за забързаност, целеустременост, както и приятелско отношение. Те обикновено даряват на човек енергия и смелост.

 

Студените цветове, сред които синьо, зелено, тъмнолилаво, виолетово, тюркоазено, както и останалите тъмни цветове, създават усещането за качество и точност. Те са много подходящи за употреба в бизнес средите, както и в комбинация със светлосиньо и сиво – защото те придават нужния професионализъм, редом със свежест, естетика и хармония.

 

Блестящите цветове като златно и сребърно показват лукс и традиционалност, а тъмночервеното, лилавото и кафявото говорят за елитарен стил и аристократичност. Те са много подходящи за брандовете на големите имена в търговията, заради луксозното чувство, което оставят у клиента, в синхрон с качеството на скъпата продукция.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия