Как да избереш най-подходящия фон дьо тен?

2013-11-23 11:00:00
Как да избереш най-подходящия фон дьо тен?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяко момиче иска да изглежда добре и да има перфектна кожа. Това е много трудно в годините на пубертета, защото именно тогава повечето младежи страдат от акне, мазна кожа, мазна коса и това ги кара да се чувстват зле. Всичко минава и след няколко години сигурно няма и да си спомняш, че си имала пъпки, но навярно това е един от най-големите ти кошмари в момента.

 

Ако ползваш фон дьо тен, сега ще ти дадем няколко съвета как да избереш най-правилният за теб.

 

На първо място трябва да се погрижиш за кожата си. Ако имаш много сериозни кожни проблеми, посъветвай се с лекар. Той ще ти изпише подходяща медицинска козметика или дори лекарствени средства за да се оправи кожата ти и да се изчисти.

 

На второ място е важно да знаеш какво точно търсиш. Добре е да обиколиш козметичните магазини и да разгледаш или да се поразровиш из интернет. Причината е, че има много видове фон дьо тени, които са с различна консистенция. Прахообразен, течен, стик, мус и какви ли не още видове се предлагат на пазара. Разбира се, зависи от кожата на лицето ти. Друго важно нещо е да знаеш дали искаш матирано лице или по-блестящо.

 

 

Освен дали имаш суха или мазна кожа, трябва да имаш предвид и тена на лицето ти. Не бива да взимаш прекалено светъл или тъмен фон дьо тен, защото изглежда зле, ако не е подбран правилно. Води се от нуждите на кожата си, а не от това, което виждаш в рекламите. Има серии, специално създадени за тийнейджъри и младежка кожа. Най-добре е да се ориентираш към тях.

 

 

Не си купувай фон дьо тен без да го тестваш. Вече в повечето козметични магазини има тестери на много марки. Ясно е, че само като гледаш тубичките няма как да харесаш цвят, който да ти пасне. Затова намажи малка част върху лицето си, около брадичката. Фон дьо тенът трябва да бъде близък до цвета на лицето ти, да не контрастира и да не се забелязва много. Не трябва да имаш друг грим като пудра, например, защото няма да бъде правилна преценката ти. Имай предвид и осветлението в магазините. На дневна и на изкуствена светлина може да изглежда съвсем различно един и същ продукт.

 

Дълготрайност. Дори да не ползваш всеки ден такъв продукт, няма лошо да имаш един за всеки случай, ако се наложи. Затова трябва да се съобразиш дали ти трябва дълготраен или не. Ако си по цял ден с такъв грим, най-добре заложи на дълготрайна формула. Ако го слагаш рядко и за кратко, не е проблемно ако не е дълготраен.

 

Чувствителна кожа. Ако кожата ти е чувствителна, най-добре е да се сдобиеш с фон дьо тен, подходящ за такъв тип кожа. Ако имаш алергия към някоя съставка, също това е подходящ избор. Добро решение е и минералният грим, защото в него не се съдържат изкуствени ароматизатори, мазнини и емулгатори, а основно естествени минерали.

 

Текстура. Това е много важно, защото при неподходящ избор, ако кожата ти е мазна, например и фон дьо тена ти се размаже много, би изглеждало грозно. За суха кожа се препоръчва кремообразният фон дьо тен, а за мазна – гел. На пазара има и крем-пудри, които можеш да ползваш като коректор и стоят доста естествено, ако се поставят правилно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия