Спортът облекчава алергиите

2015-06-12 16:00:00
Спортът облекчава алергиите
Снимка: freedigitalphotos.net

Пролетта е времето, когато алергиите достигат своя пик. Най-често през този период се появява сенната хрема, която е проблем за много хора. Тя е неприятна, защото се появява кихане, понякога кашлица и обилно сълзене от очите. Алергиите не се лекуват, но могат да се облекчат симптомите, които предизвикват. Много хора избират да пият лекарства, но те имат странични ефекти, като сънливост и липса на концентрация.

 

Симптомите могат да се облекчат със спорт. Това е чудесно решение, защото така ще се чувстваш по-добре, кихането и сълзенето от очите ще намалее драстично. Спортът влияе добре, защото подобрява кръвообращението. Така алергените по-бързо минават през тялото и се отделят. Постоянното движение на алергените в кръвта спират възпалението на дихателните тъкани.

 

Препоръчват се не особено интензивни упражнения. Движенията трябва да бъдат леки, не се пресилвай. Прекаляването с тренировките може да вложиш симптомите, вместо да помогне.

 

Дишане. То е изключително важно в спорта. Добре е да избереш подходящо място за тренировка. Ако имаш алергия към прах или домашен любимец, можеш да правиш упражнения в парка. Ако имаш алергия към полени, паркът и откритите места не са добра идея, можеш да отидеш на фитнес, но залата трябва да е добре проветрена и с хубава вентилация. Трябва да се стараеш да дишаш правилно, дишането през носа предотвратява дразненето на гърлото.

 

Стречинг. Не бива да пропускаш загрявката. Според американски учени, разтягането снижава алергичните симптоми. Трябва да отделиш поне 10 минути, за да разгрееш и да се разтегнеш хубаво. Можеш да правиш упражнения като йога, пилатес или каланетика, където дишането е много важно, а натоварването не е голямо.

 

Не наблягай на интензивното кардио или на карането на колело, защото неравномерното дишане затруднява сърцето. Можеш да правиш кардио, например тичане, но да е бавно и равномерно. Хубаво е да редуваш с ходене по равно, например една минута тичане и една минута ходене. Ако се задъхваш прекалено много, намали темпото и увеличи интервала на ходене.

 

След тренировка можеш да си вземеш горещ душ или сауна. След горещия душ е добре да последва хладен. Така промяната в температурата действа благотворно на синусите и бронхиалния тракт.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Vanchhh
преди 8 години

Да бе...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия