Трикове в борбата с пролетните алергии

2014-05-02 16:01:00
Трикове в борбата с пролетните алергии
Снимка: scrubbing.in

Ето, че пролетта вече е в разгара си. Слънцето, макар и леко капризно се появява все по-често и започва умело да ни подтиква да мечтаем за задаващите се летни горещини, в които ще получим дългоочакваната почивка. Зеленината навън, песента на птичките и приятния аромат на прясно изникнала трева успяват да пленят и най-навъсените, карайки ги да се усмихнат.

 

 

С всичко това обаче се появяват и досадните алергии, които атакуват безмилостно. Ако ви е омръзнало да посрещате пролетта със запушен нос и зачервени, сълзящи очи, ето няколко съвета, с които най — после да облекчите състоянието си.

 

Маска

 

За да се предпазите от алергиите, е необходимо да контролирайте средата около себе си. Това не означава да се затворите вкъщи, докато отмине пролетта. Но, ограничете максимално излизането навън. Ако все пак ви се налага сериозен престой навън, обмислете възможността да сложите защитна противоалергична маска на лицето си. В зависимост от това колко са тежки алергиите ви, можете да си закупите обикновена хартиена маска за еднократна употреба или по — качествена „респираторна маска”.

 

Каничката за пречистване на носа

 

Ако не искате да изглеждате като някой силно вманиачен по отношение на хигиената, може да оставите маската и вместо нея, преди излизане да промиете носа си. Това става с така наречените канички за пречистване на носа, които използват солен разтвор. Благодарение на промиването, ще минимизирате симптомите на сезонната алергия. Не забравяйте обаче, че тези канички само изплакват слузта и намаляват временно раздразнението, те не могат да отстранят полените, които са първопричината за симптомите.

 

Червено грозде

 

Според специалисти, червеното грозде е доста ефективно оръжие в борбата със сезонните алергии, тъй като то е известно с високото си съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителното съединение ресвератрол. Консумирането на хранителни продукти с високо съдържание на антиоксиданти може да намали възпалението както на дихателните пътища, така и на цялото тяло.

 

Домати

 

Друг добър помощник може да се окаже и доматът. Освен да ви накара да потънете в блаженство от свежия му вкус, той може да ви помогне и с алергиите, тъй като учени са установили, че доматите помагат за изграждане на резистентност към астма и дихателни проблеми. Витамин C подпомага имунната система, а натуралният антихистамин потиска подуването.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия