Алергия към презервативи - мит или реалност?

2014-03-27 15:43:00
Алергия към презервативи - мит или реалност?
Снимка: Dreamstime

Случвало ли се е да правите секс и известно време след половия контакт да усетите неприятна сухота, сърбеж и зачервяване в областта на пениса или влагалището? Ако това се случва непосредствено след секс, най-вероятно имате алергия към латексовите презервативи или сте свръхчувствителни към тях. Не са много хората, които имат този проблем, но все пак се среща. Ако забележите гореизброените симптоми, по-добре започнете да ползвате нелатексови презервативи.

 

 

Преди обаче да решите, че имате алергия или свръхчувствителност към кондомите, отидете на специалист. Възможно е неприятните усещания, които имате, да са следствие на липса на достатъчно овлажняване. Ако по време на секс триенето е повече, това може да предизвика парене и сърбеж. Тогава решението не е смяна на презервативите, а използване на лубриканти на водна остава, които няма да нарушат здравината на кондома.

 

Защо някои хора имат непоносимост към латексовите презервативи?

 

Причината е спермицидите, които предизвикват проблеми. Те представляват вещества, които имат за цел да убият сперматозоидите. Според Световната здравна организация кондоми със спремициди не трябва да се произвеждат, защото има данни, че те не намаляват риска от забременяване, а в същото време срокът им на годност е по-кратък и често водят до инфекции при жените.

 

Ако сте сигурни, че имате непоносимост към латексовите презервативи, започнете да ползвате такива, които не съдържат спермициди – без ноноксинол – 9 и ноноксинол – 11.

 

Ако проблемът е в латекса, ще трябва да започнете да използвате нелатексови презервативи. Те са направени от полиуретан, което ги прави с една идея по-малко здрави, но е по-добре, отколкото да не използвате никакви. Хубавото при тях е, че се доближават най-много до усещането да си без кондом, защото пропускат по-добре телесната топлина.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия