Какво да не говориш на страдащ тийнейджър [част втора]

2016-01-28 21:20:00
Какво да не говориш на страдащ тийнейджър [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Тийнейджърите преминават през много трансформации през този период, най-вече емоционални. По това време те се сблъскват и с първата любов, наранени са и страдат. Ето какво да не им говориш през този период и какви клишета да не изричаш, колкото и незначима да ти се струва драмата им.

 

Не смятай, че сами си въобразява, че е влюбен. Така само сипваш сол в раната.Може да не ти се вярва, но младежите изпитват любов със същата сила и задълбоченост на емоциите, с каквито и по-зрелите хора (даже може би те една идея повече, защото е нещо, което им се случва за първи път и само то има най-голяма важност). Любовта си е любов и всеки я изживява по свой собствен начин. За тийнейджърите е много необходимо да се научат да разпознават и изразяват чувствата си. А най-доброто, което ти като приятел/роднина можеш да направиш, е да им покажеш, че имат подкрепата, от която се нуждаят.

 

 

Не казвай на тийнейджъра, че иска да се ограничи още от сега с един човек. Когато един човек е отхвърлен, последното, което му се иска, е да търси веднага друг. Когато някой страда от несподелена любов, основният въпрос, който го мъчи, е защо е трябвало да се случи така. Според специалистите е много важно децата да бъдат подкрепяни и напътствани, за да не приемат неуспехите и загубите си като оценка на личността им. Любовно разочарование може да се случи на всеки и това не те прави негоден като човек и още по-малко означава, че принципно не си достоен да бъдеш харесван и обичан. За тях обаче едно разочарование е края на света и трябва да им е обясни, че това са нещата от живота, които се случват на всеки поне един път.

 

Не казвай, че той/тя не заслужава сълзите, които младежа пролива. Първото любовно разочарование за тийнейджъра може да разбие целия му свят. Освен отхвърлен той е и уплашен. Най-вероятно в момента си задава въпроса дали изобщо ще се намери някой, който да го обича. А да кажеш на подрастващия, че не си струва да плаче заради това, че някой не го обича, е като да го упрекнеш, че се глези заради някаква прищявка. В изпитваната от влюбения младеж тъга има много различни емоции, не го обърквай и омаловажавай още повече.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия