Как да разбереш дали все още си зависим/а от родителите си

2015-10-16 20:54:00
Как да разбереш дали все още си зависим/а от родителите си
Снимка:freedigitalphotos.net

Много млади хора вече живеят отделно от родителите си и някои си мислят, че това означава да са самостоятелни. Но всъщност родителите им още се грижат за тях като им дават пари, готвят им и най-вече им оправят бъркотиите, които създават. Ти също си от тях? Ще ти покажем няколко неща, които показват, че все още си зависим/а от мама и тати.

 

Някой от двамата плаща сметките в твоето жилище. Да претендираш, че си самостоятелен/самостоятелна, означава, че е време да се научиш да изкарваш парите си сам/а и да се оправяш със сметките. Родителите ти не са банкомат. Порасни, намери си работа и бъди независим/а. Ако майка ти и баща ти се грижат за теб постоянно и плащат всичките ти разходи, все едно живееш с тях, но вместо в отделна стая, в отделен апартамент.

 

 

Майка ти ти готви и праща храна постоянно. Няма нищо лошо да хапваш от вкусната храна на мама, но и с това трябва да се справяш сама. Време е да се научиш да готвиш. Ако отказваш да го направиш, намери друг начин да заситиш стомаха си, вместо да тичаш при мама винаги, когато огладнееш.

 

Споделяш всичко на мама и тя е най-добрата ти приятелка. Разбира се, че това не е лошо, но всичко си има граници. Не може да претендираш, че си голямо на възраст момиче, но при най-малката трудност и спор с приятелка/приятел да звъниш на мама и да ѝ разказваш всичко. Не си във втори клас. Оправяй отношенията с приятелите си сама и не говори на другите си приятелки как мама оправя проблемите ти. Ще създадеш впечатлението, че си прекалено глезена, което надали е голяма лъжа.

 

Родителите ти те следят чрез социалните мрежи. Особено майка ти, която харесва всичките ти постове и снимки във Фейсбук, а ти правиш почти същото. Да, няма нищо лошо в това да установиш модерно общуване с родителите си. Това е нов и по-разчупен начин за комуникация, особено за тях, които са друго поколение. Но нека не изглежда така все едно сте ден и нощ заедно, понякога идва прекалено на виртуалните ти приятели да следят живота на щастливото ти задружно семейство. Пък и нали беше самостоятелно пораснало момиче, което живее отделно от родителите си?

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Kitty Bloom
преди 8 години

По пътя на логиката ви независим ставаш, когато спреш да говориш и да се виждаш с вашите и се чувате само по празници... евентуално.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия