Любопитни факти за червилото

2015-03-31 14:59:00
Любопитни факти за червилото
Снимка: thinkstockphotos.com

Почти няма жена, която да не използва червило всеки ден. То е един от задължителните дамски аксесоари, като е особено актуално вечерно време за дискотека. През останалата част от деня повечето момичета залагат на гланца и балсама за устни.

 

Виж няколко интересни факта за червилото, които си заслужава да знаеш:

 

Елизабейт Тейлър толкова много обичала червеното червило, че не позволявала на никой друг на снимачната площадка да носи такова.

 

Джордж Вашингтон е носил перука, пудра и ... червено червило. Преди години това се смятало за нещо напълно нормално.

 

Кралица Елизабет Втора е поръчала изработването на специален цвят червило, който пасвал перфектно на цвета на дрехата ѝ по повод нейната коронация.

 

В древна Елада дамите първоначално не са използвали декоративна козметика, а червеното червило се използвало само от проститутките.

 

 

В Римската империя цветът на червилото е бил индикатор за определен ранг в обществото и дори представителите на силния пол са оцветявали устните си, за да покажат положението си в обществото.

 

По време на Втората световна война всички козметични продукти са се раздавали на скромни дажби. Уинстън Чърчил обаче решил да запази производството и свободната продажба на червено червило, защото бил на мнение, че то има позитивен ефект върху жените, които го използват и мъжете, които го виждат.

 

През 1650 година Парламентът на Великобритания се опитал да забрани употребата на червило, но това не се случило.

 

През 1770 година Британският парламент приел закон според който жена, която носи червило, трябва да бъде преглеждана да не е магьосница.

 

През 1950 година химикът Хейзъл Бишъп направил червило, подходящо за целувки, което не се размазва и издържа доста дълго.

 

През 2000 година е установено, че 80% от всички представителки на нежния пол в САЩ използват ежедневно червило. Това е с 10% повече от жените, живеещи във Франция.

 

В днешно време на пазара има огромно разнообразие от видове и цветове червила. Основните им функции са 3 – хидратиране, оцветяване и придаване на блясък.

 

Една жена изяжда средно между 1.8 и 2.7 кг. червило през живота си.

 

Клеопатра е тази, която е измислила червилото. Тя е използвала смачкани червени буболечки, за да придаде по-ярък цвят на своите устни.

 

Червилото добило популярност през 16-ти век, благодарение на английската кралица Елизабет I и нейните придворни дами, които оцветявали устните си със смес от пчелен восък и червен живачен сулфид.

 

Червилото, което познаваме днес като дизайн, се появило на пазара през 1915 година.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия