Сомчетата коридас - хигиенистите на аквариума

2014-11-30 14:02:00
Сомчетата коридас - хигиенистите на аквариума
Снимка: freedigitalphotos.net

Един аквариум не може да бъде завършен дом за декоративните рибки, ако в него няма поне едно сомче. Сомовете са риби известни с любовта си към дъното и наслоените по него хранителни останки и утайки. Рибките от това семейство са известни като хигиенистите на аквариума, защото прекарват по-голямата част от времето си по дъното, ровейки и разчиствайки акумулиралите се и паднали по пясъка и камъчетата лакомства. По този начин те предпазват водата и обитателите й от вредните гниещи процеси, предизвикани от неизядената храна.

 

 

Едни от най-известните и разпространени сомчета сред акваристите са тези от вида коридорас. Името им звучи като коридор и затова лесно се запомня. Толкова лесно се и отглеждат. Рибките са непретенциозни. Предпочитаната от тях температура на водата е 22-26 градуса, колкото е средната температура на водата в стайни условия. На размер са около 4-5 сантиметра, което не е предпоставка да имате задължително голям аквариум. Съд с вместимост около 30-40 литра е напълно достатъчен. Коридорас са много жизнени и не спират да кръстосват дъното на аквариума. Муцунките им са постоянно впити в посипката на дъното та аквариума в търсене на храна.


Къде е родината на тези сомчета? Само около 10 бройки от този рядък вид са хванати в природата. Намерени са в Суринам и Френска Гвиана по басейните на реките Суринам, Марони и Иракубо. Малките притоци не по-широки от три метра и не по-дълбоки от 50 сантиметра са били предпочетени от диво растящите сомчета, в умерено течение и песъчливо до леко глинесто дъно.

 

Външните им отличителни белези са доста ясни. Тялото на коридорас е сребристо с поредица черни хоризонтални лентички, минаващи от задната част на главата до опашката. Коремчето е бледо сиво до леко кехлибарено с розови отенъци. Два чифта мустаци стърчат от муцунката. Женските са по-големи и по-закръглени от мъжките.

 

Особености при отглеждането. Кротки рибки, обитаващи дънните слоеве на аквариума. Съжителстват добре с всички дребни и неагресивни риби. Осигурете им посипка от ситен пясък и заоблени камъчета. Обичат добре залесени аквариуми с укрития от корени и камъни и по-приглушено осветление. Продължителността на живота им е 3 до 5 години.

Хранителни предпочитания. Качествена суха храна, замразена артемия и хирономус ще спомогнат тези рибки да бъдат в отлична форма.


Хвърлянето на хайвера се провокира от понижаване на температурата на водата. В продължение на няколко часа понижете температурата й от 22 на 16 градуса. Яйцата се прикрепват към растения или към стените на аквариума и се излюпват след 3 - 4 дни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия