Геконът - комуникативният гущер

2014-10-10 13:00:00
Геконът - комуникативният гущер
Снимка: freedigitalphotos.net

Геконите са гущери, които се срещат в природата и у нас, не се страхуват от хората и биха живели щастливо близо до нас. Като естествените им храни са насекоми, геконите обитават места със силна светлина, привличаща плячката им. Това допълнително ги прави харесвани от хората, тъй като могат да прогонят много насекоми.


Геконите силно се различават от останалите гущери с една характерна своя черта . Те издават цвърчащи звуци, когато се социализират с други от своя вид. Геконите използват езика на тялото си подобно на кучетата. Те въртят опашката си когато ви видят или са развълнувани от нещо.

 


Друга разлика на гекона от другите влечуги е в липсата на клепачи. За сметка на това, те имат прозрачна мембрана, която почистват със своя език. Те притежават специални подложки на краката, чрез които могат да се движат лесно нагоре надолу. Някои видове гекони могат да променят цвета си като хамелеони, за да се смесят със средата или за да се приспособят към температурата.

 


Първото нещо, което ви трябва за нуждите на гекон вкъщи е подходящ терариум. Терариум с размери 40 на 20см е най-малкият приемлив вариант за една животинка. Като студенокръвни животни, геконите се нуждаят и от отопление, което може да се осигури с лампа. Осветлението на гекона не трябва да се различава от цикъла на деня и нощта.

 

Геконът обикновено спи през деня, а е активен нощем. Това го прави отличен домашен любимец, тъй като ще е активен вечер когато сте вкъщи и ще спи през деня когато ви няма. Важно е да има  място в терариума си, което е влажно, като това му е нужно в периодите на смяна на кожата си. Геконът си сменя кожата на всеки 2 до 4 седмици, като при наближаването на смяната цвета на кожата става леко замъглен.


В терариумът трябва да поставите скривалища. Най-подходящи укрития са кух скелет на растения или камъни, в които влечугото може да се вмъкне и да се скрие. Дъното обикновено е от парчета дървесна (коркова) кора или специализиран пясък.

Храната на гекона се състои основно от буболечки, като особено вкусни за тях са щурците. Един щурец е достатъчен за дневната дажба на вашия любимец. Обичат и сладко, и с удоволствие биха хапнали мед, манго или грозде, като вие също може да експериментирате с различни сладки неща за да разберете какво му харесва.
Геконите се нуждаят също от различни витамини, които могат да бъдат във вид на прах и да им се дава като преди да им дадете щурец го натопите в праха с витамини.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия