Аквариумните рибки от порода брабус

2014-10-11 14:01:00
Аквариумните рибки от порода брабус
Снимка: freedigitalphotos.net

Рибките от порода барбус са едни от най-пъстрите и желани представители на аквариумните питомци от акваристи от всички възрасти. Тези жизнени и пъргави рибки доставят радост както на малки, така и на големи. Важно е обаче да знаем някои особености, които биха ни улеснили в отглеждането им. Ще започнем от историята на вида и ще се пренесем в отглеждането им в изкуствена среда.

 

Местообитаниe. Борнео, Индонезия, Суматра. Смята се, че тигровите барбуси сe срещат в чисти, плитки потоци със средно бързо течение. Видът живее в тропически климат и предпочита вода с температура 25 – 27,8°C. Въпреки разпространеното мнение, видът е откриван и в блатисти езерца, което е доказателство за големия му толеранс по отношение на чистотата на водата.



Средната продължителност на живот на вида е 6 години. Наричан е още Суматрански барбус, а заради вертикалните линии по тялото често е наричан тигров барбус. Има червено обагрени ръбове на перките. През последните години са създадени цветови вариации на вида, които включват зелена, черна, червена и албинос.

 

Отглеждане. Барбусите от този вид толерират различни параметри на водата, но се чувстват най-добре в мека вода. Идеалният аквариум трябва да има големи открити пространства за плуване и да изобилства с живи или изкуствени растения по периферията на аквариума. Температурата не е от голямо значение - тази риба може да се отглежда дори в аквариум без нагревател. Осигурете хубаво осветление и фин пясък и ще изпълните всички изисквания за перфектен аквариум, в който да живеят барбусите ви.

 



Хранене. Barbus tetrazona е невероятно лакома риба и винаги е гладна. Нуждае се от разнообразие в храненето, включително и от храна на растителна основа. Имайте предвид, че като сменяте видовете храна, поддържате имунната система на рибките в по-добро състояние.



Размножаване. Барбусите ядат собствения си хайвер, затова когато правите размножителен аквариум, пригответе дъното му по начин, който да не позволи на двойката да достигне хайвера след снасянето и оплождането му. Използвайте например мъх или тънколистни растения, които да покриват дъното и да скрият хайвера. Поставянето на двойката рибки, от която желаете потомство, в размножителния аквариум трябва да се направи сутринта. Ако двойката не хвърли хайвер до ден два, сменете водата с такава, която е с градус - два по-топла - това обикновено стимулира размножаването.

 

Самката ще снесе около 200 прозрачни жълтеникави яйца, които ще бъдат моментално оплодени от самеца. След това е добре двойката да се отстрани от аквариума, за да се предотврати изяждането на потомството. Хайверът се излюпва приблизително 36 часа след снасянето. Потомството започва да плува на пасаж до 5 дена след излюпването. Хранете със специализирана ситна храна за малки рибки.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия