Какво трябва да знаеш за игуаната

2014-09-24 17:30:00
Какво трябва да знаеш за игуаната
Снимка: freedigitalphotos.net

Игуаните са впечатляващи животни, които имат красива окраска и добродушен нрав. Често обаче, заблудени от благото им и приятелско поведение и красив външен вид, хората се заблуждават, че тези екзотични животни не изискват особени грижи и специално отношение. Често тези животни не достигат жизнения си потенциал или дори ги застига ранна смърт, заради заблудите на стопаните им, че не трябва да полагат особени грижи за тях. Запознайте се с необходимостите около култивирането на вашия питомец, за да ви радва дълго време.

 

Терариумът с подходящи размери е най-доброто местообитание за игуаната. Откриването на подходящ терариум за вашата игуана не винаги е така лесно. Той трябва да бъде достатъчно висок, така че да осигурява възможност на игуаната да се катери по клоните, разположени вътре, но и да й предоставя площ за да се протегне по цялата си дължина. Имайте предвид, че при добро отглеждане дължината на игуаната с опашката може да достигне почти 2 метра за около 5 години - затова когато търсите терариум за своята игуана, изберете такъв, който отговаря на такива условия. Терариумът за игуаната действително заема огромно пространство, но то е нужно за нормалното съществуване на това животно. Ако държите да отглеждате студенокръвно животно, бихте могли да се спрете и на друг вид гущер, който не изисква толкова голяма площ. За игуаната обаче тя е абсолютно наложителна.

 

 

Разположението на терариума на игуаната е решаващо за нейното физическо и психическо здраве. За предпочитане е той да бъде поставен в стая, която е сравнително често посещавана, но в никакъв случай не е шумна. Макар и игуаните да обичат топлината, непрекъснатата директна слънчева светлина от близкия прозорец не е полезна за тях.

 

Игуаната се нуждае от източник на топлина, за да поддържа телесната си температура постоянна. Специалистите съветват собствениците на игуани да избягват нагревателите, камъни и килими и вместо това да се насочват към лъчисти източници на топлина, поставящи се над аквариума. Такива могат да бъдат както обикновени крушки, така и крушки за влечуги, но и в двата случая трябва да се следи температурата на въздуха в терариума при употребата им. Но игуаните не се нуждаят от крушките само като източник на топлина - при липса на слънчева светлина ултра виолетовите крушки или пури заместват слънчевите бета лъчи, които нормално облъчват свободно живеещите игуани. Ултравиолетовото лъчение е един от основните начини организмът на игуаната да се снабди с витамин D3, който се преобразува в калция в организма на игуаната. Калцият е необходим за правилното функциониране на мускулните клетки и за развитието на костната система и поддържането на оптимална костна плътност. Климатът в България предоставя благоприятни условия за оставяне на игуаната навън през летните месеци, когато температурите на въздуха достигнат над 25 градуса. Следете внимателно поведението на любимеца си и не го оставяйте повече от няколко часа навън. През зимните месеци соларните лампи могат да заместят слънчевото лъчение.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия