Доказано: Кучетата също имат чувства

2013-10-08 14:59:00
Доказано: Кучетата също имат чувства
Снимка: Dreamstime

За съжаление, в последно време, особено в България, се случват все по-често жестокости спрямо животните. Хубаво е хората да разберат, че и те имат чувства. Доказано е, че кучетата споделят емоциите на своя стопанин, пише в. „Daily Express“.

 

След редица проучвания стана ясно, че четириногите са способни да изпитват положителни чувства като любов и привързаност. Затова хората трябва да се държат с тях не като със собственост, а като с член от семейството.

 

 

Доказано е, че кучетата проявяват емоционални реакции, които се равняват на тези при децата. До тези резултатите стигнал проф. Грегъри Бърнс, който направил експеримент със собственото си куче – женски териер на име Коли. Четириногото било обучено да влиза в скенер, намиращ се във всекидневната на жилището на професора, да поставя главата си върху специално пригодена поставка и да стои неподвижно в продължение на половин минута. Няколко месеца по-късно специалистът имал нужните резултати.

 

Снимките са показали поразяващо сходство между хората и кучетата в структурата и функциите на опашатото ядро, която е ключова мозъчна зона. Когато тя е активна, кучето реагира по същия начин като човек. Зоната се активира от миризмата на познати хора, както и когато стопанинът на животното се появи отново, след като за момент е изчезнал от неговия поглед.

 

Това доказва, че кучетата, а и други животни, проявяват емоции досущ като хората. Това означава, че трябва да променим отношението си и да гледаме на тях като на част от семейството и най-добри приятели.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 10 години

Ами, това го знаех и преди да прочета статията тук. Естествено, че имат, нали са жив организъм, все пак...

diditen
преди 10 години

Естествено, че имат! Голямо откритие сте направили ...

koshtramba
преди 10 години

Всичко с нервна система има чувства, логично!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия