Най-агресивните породи кучета и ... има ли изобщо такива?

2013-04-24 13:02:00
Най-агресивните породи кучета и ... има ли изобщо такива?
Снимка: Reuters

Някои хора изпитват истински страх от кучета. Дали той е оправдан или не, може да се поспори. По принцип лошо куче няма! Характерът на четириногите се оформя от техните стопани /същото е и с възпитанието на децата/. Не може да се каже, че има лоши породи кучета, по-скоро има стопани, които са възпитали домашния си любимец да бъде агресивен, за да пази къщата, когато няма никой. И все пак наистина някои породи са склонни да станат страшни кучета по-лесно в сравнение с други, но това не означава, че ако се възпитават по друг начин, няма да бъдат най-добрите четириноги на света.

 

 

Голяма част от хората, когато чуят словосъчетанието „агресивно куче“, се сещат за питбулите. За съжаление, тези четириноги имат много лоша репутация, защото някои хора ги използват за кучешки боеве. Хората, които са възпитали питбула си да бъде агресивен, могат да насъскат кучето срещу всеки. Челюстите на представителите на тази порода са толкова силни, че кучето може да умъртви жертвата си с лекота. Това, че питбулите имат такава физика, не означава, че те се раждат агресивни по природата. Хората са тези, които ги правят такива!

 

Другата порода, която се смята за агресивна и определено има респектиращ външен вид, е доберман. Тези кучета изглеждат доста бдителни, надеждни и интелигентни. Отглеждането им е сравнително лесно, но някои кучета се привързват прекалено много към стопаните си и правят поразии, когато останат сами у дома. Причината е, че се чувстват самотни и изоставени и нарочно изяждат всичко, което им се изпречи пред погледа – чифт обувки, домашни пантофи, канапе и т.н.

 

Хората, които искат да имат качествено куче – пазач, обикновено се спират на породата ротвайлер. Тези кучета нападат само в случай, че някой от семейството е в опасност. Понякога проявяват много насилие, дължащо се на техния страстен отбранителен характер.

 

Немските овчарки не се причисляват към агресивните породи. Те обаче са изключително интелигентни, лесно се поддават на възпитание и затова се използват успешно като полицейски кучета.

 

Сибирското хъски също е доста полезна за човека порода. Те не са добри като кучета – пазачи, но са идеална компания за цялото семейство, обичат малки деца и с удоволствие биха теглили шейната на малчуганите.

 

Снимка: Reuters

 

Вече има голямо разнообразие от породи. Но е хубаво да запомните, че агресивни кучета няма. Те стават такива заради поредица от външни фактори – неправилно възпитание, липса на грижи, физическо малтретиране и т.н. Каквато и порода куче да си вземете като домашен любимец, то ще ви бъде верен другар, стига да го възпитавате качествено. Не е нужно да го пращате на училище за кучета, просто се грижете за него, хранете го и го извеждайте редовно, играйте се с него и го дарявайте с милувки. Кучетата разбират повече, отколкото предполагате! А ако искате кучето ви да ви обича наистина много и да ви бъде безкрайно признателно – приберете бездомно четириного от улицата или от някой приют.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
crazy_mofo
преди 10 години

Колкото са по-малки, толкова по-злобни. Това съм го забелязала. Но и възпитанието е важно както при хората, така и при животните.

Tam4ituuu MCoffee
преди 10 години

потвърждавам казаното! предишното ми куче беше мн гадно 6тот тате не го възпита както трябва- каракачанска овчарка, а сега имам ню фаунделен, викаме му куче ангел 6тот тати тоя път беше ok с него

darkPaladin
преди 11 години

най-агресивната порада кучета е пинчер няма значение как са възпитаникато ветеринар не съм хапан от друг вид кучета а ротвайлерите доберманите и питбулите отглеждани в нормални условия са едни лигавнета


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия