Първи сме в ЕС по безработни и неучащи младежи

2012-10-25 21:30:00
Първи сме в ЕС по безработни и неучащи младежи
Снимка: sxc.hu

Страната ни е първа в Европейския съюз по едновременно безработни и неучащи младежи, сочат данните от последни проучвания на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

 

 

Статистиката сочи, че в България 24,6% от младите хора на възраст между 15 и 29 години не учат, не работят и не стажуват. Те костват огромни загуби за икономиката на страната, които се равняват на около 3,5% от брутния вътрешен продукт.

 

Данните на ЕФПУЖТ показват още, че на територията на ЕС живеят над 14 млн. безработни и неучащи младежи, които костват на общността 150 млрд. евро загуби годишно.

 

Освен в България, висок процент на лентяйстващи млади хора има и в Италия (22,7%) Ирландия (22%) и Испания (21,1%). На срещуположния полюс пък са държави като Холандия (5,5%), Люксембург (6,6%), Дания (7,6%) и Швеция (7,8%), в които делът на безработните и неучащите младежи е най-нисък.

 

Като основни рискови фактори за попадане в групата на NEET (млади хора – неработещи, неучащи и нестажуващи) в доклада на ЕФПУЖТ се посочват ниската степен на образование, имиграцията и инвалидността. Те, разбира се, са съпроводени и от други, по-малко влияещи фактори, като семейната среда, семейния доход и местожителството.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Alchemist
преди 11 години

Познавам хора дошли в България за да станат престъпници.

antineutral
преди 11 години

Nam3less3, да твърдиш, че държавата е добре а хората не са стока няма много логика, тъй като именно хората са държавата :) Иначе да, мотивацията пряко не зависи от средата, но се моделира от нея по един или друг начин, тъй като човек не е напълно изолирана система. За много деца в бедните квартали изборите бързо се стопяват още в първите 7 години. Част от тях успяват, разбира се, благодарение на проявени качества, ала и ситото си действа :)

Nam3less3
преди 11 години

Не е виновна държавата, ами младежите сами са си виновни - да учат(ако са добри в нещо, ако не да не пилеят местата в университетите) и да правят полезни неща, а не да харчат пари за глупости, да живеят ден за ден, да ходят студенти само за да се напиват и т.н.Нищо и няма на държавата, хората не са стока, всеки 2ри си заслужава бедността. Мотивацията не зависи от околната среда.

RoxyM
преди 11 години

А не евярно, че не учат, не работят и не стажуват. Голяма част от тях практикуват професии като "берач на жИлязУ", сутеньор на сестра си и всякакви подобни "престижни" професии. Аааа! Да не мислите, че е лесно да се крадът кабели без да те удари токът, а?

antineutral
преди 11 години

"Статистиката сочи, че в България 24,6% от младите хора на възраст между 15 и 29 години не учат, не работят и не стажуват. Те костват огромни загуби за икономиката на страната, които се равняват на около 3,5% от брутния вътрешен продукт."Вероятно много по-огромни са загубите от корупция и източване на фондове

Makenzi97
преди 11 години

То едно 40% от тях не могат CVто си да напишат...А кажете ми кой ще земе на работа човек дет си праща апликацията от email kartacha_na_putki ... или ми прикачва пиянска снимка от купони... и това не са единични случаи...

berrynia
преди 11 години

не че това е единствения довод, но виждам какво се случва с познати- учат, учат, луди пари за това образование и после пак без работа.. как да не се обезсърчат хората..

jasmins
преди 11 години

Съгласна с notlike освен това системата ни е далеч по-трудна от тяхната ;)

notlike
преди 11 години

Защо не търсят причините по-дълбоко? Повърхностно мислене! След като нямаш условия, нормално е да не си мотивиран и нивото ти да е далеч от очакваното!

crowberry
преди 11 години

Голяма изненада......

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия