Кои са най-подходящите професии за тийнейджърите

2012-04-03 17:11:00
Кои са най-подходящите професии за тийнейджърите
Хубаво е лятото да уплътните времето си с някаква работа, било то и почасова. Снимка: Reuters

През лятото голяма част от тийнейджърите си търсят работа, защото не ходят на училище и имат повечко свободно време, което не искат да пилеят в безцелно размотаване. Има и такива, които са принудени да заработват някой друг лев, заради финансовото състояние на своето семейство. Не е важна причината, а човек да има мотивация и желание да бъде полезен на обществото. Вижте няколко работи, подходящи за тийнейджъри, и техните плюсове и минуси.

 

1. Детегледач/ка – ако обичаш децата, то това е подходяща работа за теб. Благодарение на нея ще се научиш да си сдържаш нервите и да полагаш грижи за някого. Да бъдеш детегладачка определено ще ти бъде полезно, особено ако имаш амбицията да станеш начална учителка.

 

Плюсовете на тази работа са, че при повечето семейства заетостта е плаваща, работи се няколко часа и се получават прилични пари. Също така, ако обичате децата, то определено ще се забавлявате заедно и времето ви ще ви минава значително по-бързо.

 

Минусите да бъдеш детегледачка са, че имаш огромна отговорност относно възпитанието на детето/децата, което/които са ти поверили. Също така има шанс нервите ти да не издържат и да започнеш да му крещиш, а това не влиза нито в твоите права, нито в твоите задължения.

 

2. Служител в киното – ако ще работиш в киното, има три варианта – да работиш на касите, да продаваш пуканки или да почистваш кино салоните след края на прожекцията. Неприятното при тази работа е, че работното време е до късно и ще се прибираш по нощите. А и надали имаш огромно желание да чистиш след хората, но все пак срамна работа няма, нали?

 

Плюсовете да работиш в кино са, че ще познаваш всички служители и когато не си на работа, ще можеш да гледаш безплатно филм, като покрай теб ще „намазват“ и най-близките ти приятели (стига, разбира се, да не заведеш група от 20 приятели). Тази работа може да не е най-добрата, но поне ще си на топло и ще бъдеш в час с излизащите по кината филми, кои са добри и кои не.

 

Отрицателните неща вече ги споменахме – ще чистиш след хората и ще работиш до късно, поради късните прожекции, които повечето кина пускат.

 

3. Градинар – момичетата, като прочетат тази дума и сигурно се сещат за сексапилна Габи(Ева Лонгория) от сериала „Отчаяни съпруги“ и нейният любовник, който поддържаше градината й. Е, това е само по филмите. Тази професия е по-подходяща за населените места, където има повече къщи. Въпреки че в днешно време къщи има дори в центъра на София, а всяка градина има нужда от поддръжка. Така че ако наистина искате да косите морави, то лесно ще си намерите работа.

 

Плюсовете при тази професия са, че ще добиеш завиден тен през лятото и ще гориш калории, докато се трудиш и получаваш пари за това. Вече няма нужда да ходиш на фитнес, защото тренираш достатъчно по време на работа.

 

Минусите са, че трябва да бъдете мотивирани и със здрава физика, защото тази работа не е никак лесна (освен, ако не косите тревата с електрическа косачка, ама надали ще имате този късмет).

 

4. Помощник в детски лагер – ако обичате природата и децата, то тази професия е направо перфектна за вас. Задълженията ви ще са свързани с пазене на децата и организирането на игри и забавления за тях.

 

Плюсовете са, че ще сте постоянно сред природата, далеч от мръсния въздух и ще сте заобиколени от деца, които постоянно ще ви разсмиват и учудват с невинността си.

 

Минусите на тази професия са, че имате огромна отговорност за живота на децата, които са ви поверени, както и че ще сте далеч от своето семейство и приятели.

 

5. Гледач на куче – хората обичат домашните си любимци, но понякога наистина нямат време за тях. Стига човек да има пари и наистина да обича кучето/котката си, той ще е готов да плаща на някого, за да бъде животинчето му щастливо. Вие ще трябва да си играете с домашния любимец, който ви е поверен, както и да го извеждате на разходки.

 

Плюсовете да гледаш куче са много – прекарваш няколко часа с животното, радваш му се и в същото време получаваш пари за това. Увеличаваш социалните си контакти. Когато си навън в парка има голям шанс да се запознаеш с някой готин човек, който може да ти стане приятел или нещо повече.

 

Минусите са, че трябва да пазиш кучето от децата, които тичат из парковете и градинките, защото понякога животните са непредвидими, колкото и мили да са всъщност. Също така, за да работиш това, трябва да нямаш алергии към козина.

 

6. Сервитьорка/Барман – освен като сервитьорка и барман, младежите често заработват в кухнята, като разносвачи или като рънъри. Тези професии не са никак леки, но поне ще получавате бакшиши от хората (най-много получават сервитьорките, но в някои заведения бакшишът се дели между служителите).

 

 

 

Плюсовете да работиш в тази сфера са, че се запознаваш с много нови хора и развиваш социалните си умения.

 

Минусите са, че работата е наистина тежка, смените са от рано сутринта, като последната е до късно вечерта и понякога в задълженията на сервитьорките влиза чистенето на помещението, което не е никак приятна дейност.

 

7. Стажант – ако учите висше образование или имате подходящо средно, то може да постъпите на стаж в някоя фирма, където да ви научат на много полезни неща.

 

Плюсовете да бъдеш стажант са, че ще бъдеш обучена от професионалисти и придобитите умения ще може да използваш, когато постъпиш на работа.

 

Минусите на стажантските програми са, че повечето фирми плащат малко пари за труда, който полагаш, а някой дори не плащат. Но понякога е по-добре да поработиш няколко месеца за 200-300лв., но да придобиеш опит, който ще ти е полезен.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
alexpetev
преди 12 години

пAteNцЕ - напълно съм сългасен, имам 4увството 4е тия статии са просто преведени от английския език. Никой няма да наеме непозната тийнейджърка, още по-мало тийнейджър да гледа децата или ку4ето - ние нямаме този манталитет да вярваме на непознати =/

пAteNцЕ
преди 12 години

всичко това с професиите за тийнс е доста нереална за България

miloto_girl_4e
преди 12 години

Рънърите обикновено са момчета. Тяхната задача е да отсервират масите максимално бързо и да помагат на сервитьорките при нужда. Такива момчета има в оборотните заведения, където има постоянен поток от хора.

Lucho
преди 12 години

Хайде пояснете за невежите професия "ранър" на български език какво означава?

lensy32
преди 12 години

Да бе добре тука вишистите работят по кината за мизерни заплати ще почнат хората да наемат на без опит и образование :D

SurfSky
преди 12 години

Да наистина , това е все едно някоя статия за Америка .... Имам една приятелка,живее в Холандия.Там след 14 години ги задължават да работят събота и неделя (работата им е осигурена ) , докато в България и да ти се работи,няма работа ... Хората учат,учат и накрая пак не могат да си намерят работа ....

EinGutesKind
преди 12 години

Искам да продавам пуканки в киното :(

helinayhan
преди 12 години

Ние не живеем в Америка! Стъпете малко на земята !

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия