Как да се храниш, когато си на 15, 20 и 30 години

2016-09-28 13:46:00
Как да се храниш, когато си на 15, 20 и 30 години
Снимка: iStock

Начинът ти на хранене е важен през целия ти живот. Когато си тийнейджър, метаболизмът ти е бърз, но това не означава, че не трябва да внимаваш с какво се храниш. Разбери с какво трябва да се храниш от 16 до 29-годишна възраст.

 

16-19 години

 

Тийнейджърите на тази възраст си мислят, че са напълно пораснали. Те обаче все още се развиват както психически, така и физически. Много от тях обаче не се хранят правилно и пропускат закуската. Според статистиката между 25 и 45% от младите хора не закусват. За сметка на това обаче не пропускат похапването между основните ястия и консумацията на бързи закуски. Също така доста тийнейджъри се хранят неправилно, което води до нисък прием на витамини и минерали.

Именно тийнейджърите са тези, които най-рядко успяват да изпълнят препоръчаните за тях норми за прием на полезни хранителни вещества. Доста момичета спазват диети, които са вредни за здравето и при които калорийният прием е сведен до минимум.

 

 

Как да се справиш с този проблем?

Никога не пропускай закуската и приемай минерали и мултивитамини като добавка, за да си сигурен, че си набавяш необходимите за организма вещества.

 

19-21 години

 

За тези няколко години животът ти ще се развие много бързо. За съжаление, доста хора на тази възраст прекаляват с употребата на алкохол и цигари, а някои от тях дори редовно използват наркотици. Пропускането на закуската, хапването между основните хранения и недостатъчният прием на плодове и зеленчуци продължава да присъства.

Алкохолът, цигарите и липсата на сън лишават организма от ценни за него хранителни вещества, а консумацията на fast food не снабдява тялото с необходимите за него витамини.

 

Как да се справиш с този проблем?

За да имаш достатъчно енергия и да се справяш със задълженията си, трябва да увеличиш приема на почистващи организма антиоксиданти. Те защитават кожата, косата и ноктите. Ядките, семената, плодовете и зеленчуците са добър източник на антиоксиданти.

 

21-25 години

 

Време е да обърнеш внимание на здравето на костите си. Партита и честите пътувания поддържат организма ти активен, но определени храни и упражнения са изключително важни за поддържане плътността на костите. Магнезият и калцият са важни за костите, но 20% от жените не приемат достатъчни количества от тях. Нивата на витамин D също са ниски при 20% от дамите, което представлява сериозна вреда за костите.

 

Как да се справиш с този проблем?

Препоръчително е през лятото всеки ден да се излагаш на слънце по 15-20 минути, за да си набавяш достатъчно витамин D. Може да приемаш и допълнително витамин D под формата на хапчета зимно време, когато няма достатъчно слънце навън.

 

Късните 20 години

 

Вече ще ти се налага да съчетаваш работата със социалния си живот. И за да се справяш достатъчно добре, не бива да си позволиш да страдаш от недостиг на желязо. Според статистиката 1 от всеки 10 жени няма достатъчно желязо в организма си. Желязо има в червеното месо, броколито, спанака, копривата и бобовите култури. Ако цикълът ти е обилен, това със сигурност ще доведе до намаляване нивата на желязо в организма, което пък води до липса на достатъчно енергия и постоянно чувство на умора. Желязото е важно и за правилното функциониране на имунната система.

 

Как да се справиш с този проблем?

Консумирай често храни, богати на желязо. Такива са червеното месо без тлъстини, черния дроб, броколи, коприва и т.н. Ако цикълът ти е по-обилен, може да приемаш желязо допълнително като добавка.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия