Няколко правила за здравословно хранене

2016-06-28 14:15:00
Няколко правила за здравословно хранене
Снимка: iStock

Ако искаш да започнеш да се храниш по-добре, то трябва да подобриш начина си на хранене. В началото със сигурност ще ти бъде трудно, но с течение на времето ще свикнеш с новите си хранителни навици.

 

Вкусната храна е както източник на удоволствие, така и на полезни хранителни вещества. Колкото по-правилно се храниш, толкова по-добре ще се чувстваш и здравето ти ще бъде по-крепко.

 

Разбери кои са 10-те златни правила на здравословното хранене:

 

Използвай здравословни мазнини – повечето хора си мислят, че мазнините са нещо лошо и съзнателно ги избягват. Истината е, че организмът има нужда от здравословни мазнини, затова трябва редовно да консумираш зехтин, авокадо, ядки и нерафинирано кокосово масло.

 

Избирай само качествени съставки – старай се да си купуваш неща, които са органични. Също така е препоръчително да консумираш сезонни храни. Сведи до минимум консумацията на преработени и рафинирани храни, защото те не са полезни за организма.

 

Храни се разумно – когато променяш хранителния си режим, не трябва да се ограничаваш прекалено много и да си слагаш строги граници, защото това може да има обратния ефект. Идеята е да вярваш в това, което правиш и да го правиш заради себе си, а не поради някаква друга причина. Затова пазарувай, готви и се храни разумно! Организмът ти ще ти бъде благодарен и щастлив от промените.

 

 

Пий достатъчно вода – нормално е да пиеш и някакви други течности, но не забравяй, че водата е единствената напитка, от която организмът ти наистина има нужда. Затова пий достатъчно количество вода и поддържай тялото си хидратирано.

 

Консумирай ястия с протеин от растителни източници – повечето хора си мислят, че единственият начин за набавяне на протеин е консумацията на месо. Това обаче не е вярно. Има много здравословни алтернативи, които трябва да научиш и да добавиш към менюто си. Също така те съветваме 1 ден в седмицата да не ядеш месо. Ако видиш, че се чувстваш по-добре така, увеличавай дните си и постепенно може да откажеш консумацията на месо напълно.

 

Наблегни на консумацията на ниско гликемични храни, плодове и зеленчуци – това са морковите, боба, лещата, фъстъците, черешите, сливите, грейпфрутите и крушите. Имай предвид, че храните с висок гликемичен индекс повишават кръвната захар, а тези с нисък те снабдяват с нужната енергия за деня.

 

Хапвай често зеленчуци – на пазара има огромно разнообразие от зеленчуци, така че е грехота да не са част от ежедневното ти меню. Също така може да ги съчетаваш по толкова различни начини, че никога да не ти омръзнат. В интернет има много рецепти, така че може да опитваш нови и нови и да откриеш най-любимите си съчетания.

 

Използвай техники за здравословно хранене – като за начало е добре да се откажеш от пърженето като техника за готвене. По-добре приготвяй ястията си на пара, вари ги или ги печи.

 

Консумирай редовно ферментирали храни – киселото зеле, киселото мляко, кефирът са само част от ферментиралите храни, които трябва да хапваш редовно. Те помагат за възстановяване баланса на бактериите в червата и подпомагат храносмилателната система.

 

Използвай най-различни подправки – билките и подправките съдържат важни фитохимикали, които имат противовъзпалително свойство. Риганът, куркумата, джинджифилът и канелата, например, намаляват възпалителните процеси в организма, а розмаринът намалява канцерогенния ефект от скарата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия