Нещата, които НЕ бива да казваш на депресирания си приятел/ка

2016-01-05 11:42:00
Нещата, които НЕ бива да казваш на депресирания си приятел/ка
Снимка: iStock

По време на тийнейджърските години е нормално от време на време да нямаш настроение и да изпадаш в нещо като депресия. Или, ако ти не си такъв човек, то със сигурност имаш приятели, които понякога са апатично настроени към света и нямат желание за нищо.

 

В такива моменти като истински приятел трябва да си до човека, който е депресиран. Но и трябва да знаеш какво да му говориш и какво да му спестяваш, за да успееш да го накараш да се чувства по-добре. Виж кои са нещата, които НЕ бива да казваш на депресирания си приятел:

 

 

„Защо толкова страдаш?” – това е излишен и доста изнервящ въпрос. Явно има за какво да страда, колкото и да не разбираш това. Вместо да обясняваш на приятеля си защо трябва да е щастлив и че трябва да е благодарен на Господ, че е жив и здрав, по-добре му предложи да излезете навън и да се позабавлявате заедно. Може да отидете на разходка в планината, да гледате някоя забавна комедия, да играете боулинг и т.н., важното е да се забавлявате и да успееш да го разсееш от мрачните мисли и депресивните състояния.

 

„Нали няма да се нараниш?” – вместо този въпрос е по-добре да попиташ: „Някога минавало ли ти е през акъла да се самонараниш?”. Ако ти отговори положително и дори ти опише какво си е мислел, свържи се по най-бързия начин със семейството му и кажи в какво състояние е детето им. Те трябва да са наясно, за да успеят да го опазят от вършенето на глупости, които могат да имат фатален край.

 

„Защо не приемаш някакви антидепресанти?” – това, че тези лекарства помагат на едни хора, не означава, че са подходящи за твоя приятел. А и както знаеш те не бива да се приемат без лекарско предписание. По-добре седнете заедно и вижте в интернет какви варианти за лечение има. Може някой да е подходящ за приятеля ти и той да се съгласи да се лекува под лекарско наблюдение.

 

„Наясно съм как се чувстваш” – дори да е така, по-добре не го казвай, защото само ще го ядосаш. Всеки депресиран човек си мисли, че той е най-прецакан и неговото състояние е най-тежко. Вместо това е по-добре да кажеш нещо от рода на: „Нямам представа какво ти е, но искам да знаеш, че аз съм до теб, обичам те и винаги може да разчиташ на мен”.

 

„Всичко е в главата ти и настроението ти зависи единствено от теб” – истината е, че депресията е сериозна работа и не бива да се подценява. Или кажи на приятеля си, че се радваш, че ти е споделил проблема си, или по-добре си замълчи. Понякога няма нищо по-ценно от това да знаеш, че има човек, който е до теб и те разбира.

 

„Защо не започнеш ново хоби?” – когато човек е без настроение, последното нещо, което му се прави, е свързано с някаква приятна дейност. И да, обикновено хобито е нещо приятно, което правиш и което запълва свободното ти време. Ако искаш приятелят ти да се захване с нещо ново и да се зариби, предложи му да отидете заедно – може да започнете да ходите на йога, на уроци по чужд език, на уроци по танци, на нов спорт и т.н. Ако знае, че сте двамата заедно, шансът да се навие е много по-голям.

 

„Не се притеснявай, всеки си има своите лоши дни” – да, така е, но това не се отнася за хората, които са депресирани, защото депресията не трае 1-2 дни, а от няколко седмици до няколко месеца (при по-тежките случаи може и да са години). Затова е по-добре да кажеш: „Разкажи ми как се чувстваш, помогни ми да те разбера и да успея да ти помогна”. След това изслушай внимателно проблемите му и в никакъв случай не омаловажавай емоциите, които има.

 

„Добре де, защо не можеш да се отървеш от депресията?” – няма човек, който да иска да е депресиран, но е факт, че повечето хора не полагат никакви усилия да излязат от депресията. Това обаче не бива да те дразни, защото приятелят ти не го прави нарочно. Може обаче да се постараеш да го убедиш, че е безполезнено да изпитва чувство за вина и е хубаво да излезе от това състояние максимално бързо.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия