Хората, говорещи постоянно за себе си, са по-депресирани

2013-05-07 21:47:00
Хората, говорещи постоянно за себе си, са по-депресирани
Снимка: sxc.hu

Хората, които говорят постоянно за себе си, са по-склонни към депресия от останалите, смятат германски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

За направата на подобно заключение, специалисти от Каселския университет провели изследване с участието на 15 мъже и 103 жени, повечето от които страдали от депресивни състояния и тревожно разстройство. Всички те трябвало да отговарят на въпроси, свързани с миналото им, с взаимоотношенията им с останалите хора и с начина, по който възприемат самите себе си.

 

 

Именно така учените установили, че колко по-често един човек използва думичките „аз”, „мен” и „себе си”, толкова по-голяма е вероятността той да проявява симптоми на депресия. И обратното – тези, които по-често използват местоимения в първо лице множествено число, са с по-добро психическо здраве.

 

Нещо повече. Специалистите открили, че хората, обичащи да говорят за себе си, притежават по-слаби социални умения за общуване с останали. Те имат нужда от това постоянно да бъдат център на вниманието и изпитват страх от самотата. Именно това вероятно са и причините за по-честото им изпадане в депресивни състояния.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия