Защо и как да ограничиш газираните напитки

2015-04-22 15:06:00
Защо и как да ограничиш газираните напитки
Снимка: freedigitalphotos.net

Газираните напитки са любими на много хора. В повечето случаи ти се пие нещо, но не знаеш какво, затова си взимаш любимия газиран продукт. Мислиш си, че така ще утолиш по-лесно жаждата си или просто не ти се пие вода. Напитките имат приятен вкус, готин цвят и са на достъпни цени. Затова повечето тийнейджъри консумират газирано всеки ден. Но ежедневната употреба на тези продукти е изключително вредна за здравето. Защо и как да спреш да пиеш газирани напитки?

 

Газираните напитки не ти носят никакви ползи. Те могат да ти докарат излишни килограми, целулит и диабет. Звучи ужасно, нали? Всичко това е истина и трябва да си я припомняш всеки път, когато ти се допие нещо газирано. Тези продукти съдържат големи количества захар, от които нямаш нужда. Повечето хора системно прекаляват със захарта, а още една такава калорична бомба носи само натрупани мазнини в тялото.

 

 

Още по-лошото е, когато захарта бъде заместена с изкуствен подсладител. Най-често производителите правят това, за да намалят разходите си. Аспартамът е най-често употребяваният подсладител и е изключително евтин. Той е много по-вреден от захарта, затова не бива да си мислиш, че напитките, съдържащи подсладители са полезни. Друго важно нещо е, че компаниите използват подсладителите за прикритие на стоки, които реално не са диетични. Те са склонни да ти продадат напитка, която не съдържа захар и да я рекламират като диетична, макар тя да не е такава, заради съдържанието на аспартам.

 

Соковете не са добра алтернатива. Готовите сокове (в бутилка или кутия) също не са добра идея. Те не са газирани, но съдържат малко количество плодов сок и много захар или подсладители, както и консерванти.

 

Най-добре е да замениш газираното с вода. Трябва да пиеш поне 2 литра вода на ден, а когато навън е топло или извършваш сериозна физическа дейност, доста повече. Следи какво количество вода пиеш и се опитай да го увеличиш.

 

Фреш. Винаги можеш да изпиеш един портокалов фреш и да се почувстваш зареден с нови сили. В последно време станаха популярни фреш баровете, които са навсякъде из града. Те предлагат разнообразни фрешове от всякакви плодове.

 

Смути. Това е друга алтернатива на нездравословните напитки. Смутито е микс от мляко и плодове, като се различава от шейка, защото отсъства вредния и калориечен сладолед. Смутито може да се направи изцяло по твой вкус, като добавиш любимите си плодове.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия