За хората, които не могат без газирани напитки ... [част втора]

2012-09-12 10:59:00
За хората, които не могат без газирани напитки ... [част втора]
Снимка: sxc.hu

Ако се чудите дали сте зависими към диетичните газирани напитки, замислете се следното. Консумирате ли ги, въпреки че знаете, че са вредни? Ако отговорът ви е положителен, то явно наистина трудно бихте се отказали от любимата си газирана напитка.

 

Но дали ще си промените мнението, ако разберете, че имате слаби кости и знаете, че фосфорната киселина, която се съдържа в газираните напитки, извлича калции именно от тях, а това може да ви докара остеопороза или нещо по-сериозно? Дали тогава ще изпитвате удоволствие, когато пиете газирано, знаейки, че всяка глътка ви вреди.

 

 

Когато един наркоман се опита да се откаже от наркотиците, тялото му се бунтува и той изпада в абстиненция. Тя може да бъде психологична или физиологична. Ако спрете да пиете газирани напитки, сигурно ще сте изнервени, поради липсата на любимия ви вкус. При отказа от газирано няма как да получите болки в тялото, защото те се появяват при липсата на наркотично вещество, а такова тук не се съдържа. Но е напълно възможно да имате главоболие, изострени реакции, гадене, позиви за повръщане и т.н.

 

Без значение дали се чувствате зависими или не от диетичните газирани напитки, трябва да разберете, че тяхната употреба е наистина вредна за здравето. Може да си докарате сериозни проблеми с костите, инсулин, затлъстяване или диабет тип.

 

Специалистите се опитват да установят каква е връзката между диетичните газирани напитки и наддаването на тегло. Според тях е възможно тялото да свикне със сладкия вкус, без да приема други калории и човек реално да забрави какво представляват калориите. Така, когато изяде някакъв плод, да не се замисля дали и колко калории има в него, а да го приема като поредния light продукт.

 

Снимка: sxc.hu

 

Също така статистиката сочи, че консуматорите на газирани напитки водят по-нездравословен начин на живот в сравнение с останалите и това може да е една от причините да трупат излишни килограми.

 

Има хора, които наистина искат да се откажат от диетичните газирани напитки, но не могат. Замислете се – има толкова много други напитки на пазара, просто намерете здравословен еквивалент на това, което сте пили до момента. Натуралните сокове винаги ще си останат вкусни, здравословни и нискокалорични, стига да не купувате от тези, които са с доста захар.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия