Здравословните храни, които ви правят дебели

2013-07-07 13:00:00
Здравословните храни, които ви правят дебели
Снимка: sxc.hu

Вярвайки, че една храна е здравословна, много хора прекаляват с консумацията ѝ и в крайна сметка се сдобиват с излишни килограми. Когато се стремите да поддържате фигурата си или дори да отслабнете, не бива да забравяте, че „здравословно” невинаги е равно на „диетично” (в смисъла на нещо, което можете да консумирате в неограничени количества). Предлагаме ви списък на някои от храните и напитките, които най-често се оказват подводните камъни във всяка диета:

 

 

Плодови сокове

 

Не са никак малко хората, които са убедени, че плодовите сокове са подходящи при хранителните режими за редуциране на теглото. Подобно схващане обаче е напълно погрешно. Истината е, че в повечето сокове, предлагани на пазара, се съдържат големи количества захар, а както добре знаете, захарта е един от най-големите врагове на стройната фигура. Вместо да наблягате на консумацията на плодови сокове, заложете на прясно изцедените фрешове, които са много по-добрата тяхна алтернатива.

 

 

Зехтин

 

Да, зехтинът е богат на мононенаситени мазнини и е изключително полезен за здравето на човека. Не бива обаче да забравяте, че все пак става въпрос за мазнина. Избягвайте обилното поливане на салатите си със зехтин и забравете за пърженето. Ако искате да отслабнете, приготвяйте храната си на пара, на скара, във фурната или пък просто я варете.

 

 

Мед

 

Полезните свойства на меда са известни още от най-древни времена. Както с всяко друго нещо обаче, с него също не бива да се прекалява. Медът е богат на инвертна захар и прекомерната му консумация съвсем естествено води до наддаване в теглото. Да подслаждате храните и напитките си с мед, вместо с рафинирана захар, е добро решение. Понякога обаче е хубаво да замествате меда със стевия, за да не прекалявате с консумацията му.

 

Мед

Снимка: sxc.hu

 

 

Нискокалорични храни

 

Това, че дадена храна е обявена за „нискокалорична”, далеч не означава, че е подходяща за диетата ви. Нискокалоричните храни обикновено се отличават с малко количество мазнини. За сметка на това обаче голяма част от тях съдържат значителни количества захар, която подобрява вкуса им. Ето защо е важно да не се предоверявате на етикетите, а да четете внимателно съдържанието на продуктите, които консумирате.

 

 

Ядки

Ядките са безценен източник на редица полезни витамини и минерали. Тяхното благоприятно въздействие върху човешкия организъм е безспорно. Хората, които искат да отслабнат, обаче не бива никога да пренебрегват факта, че ядките са и изключително калорични. Така например 100 гр орехи съдържат 670 калории, а лешниците – 650. Ето защо, когато искате да се отървете от излишните килограми, не трябва да прекалявате с ядките – една шепа на ден е напълно достатъчна.

 

Ядки

Снимка: sxc.hu

 

 

Пилешко месо

 

Пилешкото месо е един от основните хранителни продукти, препоръчвани в повечето диети. То е богато на протеини и същевременно съдържа по-малко мазнини от свинското. Много хора обаче пропускат малката подробност, че в кожата на пилето всъщност има доста мазнини. Това и причината, поради която е хубаво да я отделяте, когато искате да отслабнете.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Freaky_baby
преди 10 години

Това за кожата на пилето не го знаех ! :D

fizzyg
преди 10 години

Полезните храни се приемат мнооого по-лесно от организма,в сравнение с НЕполезните(били дори и нискокалорични).

kosder
преди 10 години

Меко казано *** статия.

shusha
преди 10 години

Зехтина се яде в малко количества а не го пиеш като вода. Някой калории по-лесно се разграждат от други.

dimitar.,
преди 10 години

Не знам кои храни ви правят дебели, но тези анорексични съвети трябва да са писани от ***

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия