Трябва ли и може ли тийнейджърите да спазват диети?

2013-03-28 12:31:00
Трябва ли и може ли тийнейджърите да спазват диети?
Снимка: Dreamstime

Тийнейджърската възраст никак не е лесна. Младежите трябва да се справят със своите учебни задължения, семейни и приятелски противоречия, любовни драми, както и с хормоналните промени, които настъпват в тялото им. Това понякога е предизвикателство за възрастните, какво остава за някой в крехка, млада възраст.

 

Една от най-чувствителните теми за тийнейджърите е начинът, по който изглеждат. За много зрели хора също е трудно да се почувстват комфортно в тялото си и да се възприемат такива, каквито са. Неслучайно индустрията за отслабване е толкова печеливша. Един възрастен човек е достатъчно голям, за да може да прецени дали да се подложи на диета и какъв метод точно да разбере.

 

 

Този въпрос при тийнейджърите обаче, е по-сложен и деликатен. Тук мненията са разделени на две. Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е фактът, че младежите все още не са развити напълно. Тъй като те продължават да растат в тинейджърските си години, имат различни хранителни нужди, в сравнение с възрастните. В действителност препоръчителният дневен режим на някои хранителни вещества за тийнейджърите надвишава този за възрастните.

 

Повечето диети обаче, ограничават консумацията на много храни, което може да създаде проблеми при тийнейджърите, заради дефицит на полезни вещества. Диети, които ограничават приема на калций, например, могат да бъдат опасни за здравето. Бързият растеж на костите се случва между 12 и 17-годишна възраст, но растежът продължава до около 25 години, макар и не с толкова бързи темпове. Най-общо казано ограниченият прием на калций през тийнейджърската възраст може да доведе до остеопороза по-късно в живота.

 

Друг обезпокоителен аспект, свързан с тийнейджърската диета, е психическият. Понякога обикновеното ограничаване от някои храни може да се превърне в сериозно хранително разстройство. Важно е да се отбележи, че жертва на хранителните разстройства могат да бъдат не само момичетата, но и момчетата. Като цяло подлагането на диета от младежи не се препоръчва. От друга страна обаче, има изявена епидемия от затлъстяване, която обхваща голяма част от хората, особено в развитите страни.

 

В този случай един тийнейджър не трябва да бъде подлаган на диета с ограничен прием на калории, а по-скоро той трябва да промени своите хранителни навици чрез разработването и спазването на дългосрочен хранителен режим. При нужда може да се посъветвате със специалист.

 

Още полезни съвети, свързани с диетите, четете в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия