Не обличайте новите си дрехи - опасно е за здравето!

2013-01-31 16:59:00
Не обличайте новите си дрехи - опасно е за здравето!
Снимка: Dreamstime

Когато една жена си купи нова дрешка, тя няма търпение да я облече. Но не бързайте – първо я изперете и след това й се радвайте, за да не си навлечете досадни здравословни проблеми.

Най-разпространеният е обрив, известен още като розов лишей.

 

Розовият лишей е здравословно заболяване, което се причинява от вещества, които се използват при обработката на дрехи. Първоначално се появява петно около гърдите, след това ситни пъпчици по гърдите, раменете, гърба и накрая обхващат цялото тяло. След къпане пъпчиците увеличават бройката си.

 

 

Розовият лишей напада основно деца и хора до 35-годишна възраст.

 

Пъпчиците, които се появяват, не сърбят и не болят. Някои хора дори не забелязват тяхната поява и проблемът минава от само себе си. Засегнатите участъци не се третират с нищо, но трябва да се избягва излагане на слънце, носене на вълнено или синтетично бельо и обилно изпотяване. Най-добре е да се носят памучни дрехи.

 

Дерматолозите препоръчват да се къпете възможно по-рядко, защото водата умножава пъпчиците. Разбира се, това не означава да се занемарите, но поне разредете душовете, които взимате. Също така не използвайте шампоан, сапун или душ гел, защото те допълнително дразнят засегнатите участъци. Ако не спазвате тези съвети, напълно възможно е в най-скоро време проблемът ви да се увеличи и пъпките да започнат да ви сърбят. Ако това се случи, посетете лекар възможно по-скоро!

 

Като цяло заболяването преминава лека и ще отшуми за няколко месеца. На засегнатите участъци остават бледа пигментация, която с времето изчезва.

 

Запомнете – винаги, когато си купите нова дреха, първо я изперете и след това я носете!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nor4eto99
преди 11 години

Никога не обличам дрехата преди да е прана. Ама това за къпането е глупост-трябва въобще да не се къпете. Забравете че има баня-бъдете мръсни


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия