Прекаляването с млечните продукти влошава плодовитостта на мъжете

2012-10-24 23:00:00
Прекаляването с млечните продукти влошава плодовитостта на мъжете
Снимка: sxc.hu

Лоша новина за мъжката половина от любителите на млечните продукти – прекаляването с тях води до влошаване на плодовитостта, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно американско проучване.

 

За да стигнат до това заключение, учени от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън провели изследване с участието на 189 мъже на възраст между 19 и 25 години. Всички те били в добра физическа форма и никой от тях не страдал от затлъстяване. Участниците в експеримента спортували по минимум час и половина седмично.

 

 

За целите на изследването мъжете трябвало да попълнят въпросник, проучващ навиците им на хранене. Представителите на силния пол трябвало да опишат една типична своя седмица, изяснявайки колко често на масата им присъстват плодове, зеленчуци, месо, млечни продукти и други. Освен това всеки един от участниците в експеримента бил задължен да предостави своя проба от сперма, която да бъде щателно изследвана.

 

След сравняването на резултатите учените установили, че качеството на сперматозоидите при мъжете, приемащи по три порции пълномаслени продукти на ден, е средно с около 25% по-ниско от това при представителите на силния пол, включващи по-рядко и по-малки количества млечни продукти в менюто си.

 

Макар изследователите все още да нямат категорично обяснение на наблюдаваната зависимост, те смятат, че част от причините за негативния ефект на млякото и млечните продукти върху репродуктивните способности на мъжете се дължат на съдържащия се в тях женски хормон естроген, както и на пестицидите, хлорираните замърсители и следите от тежки метали.

 

Очаква се резултатите от изследването на специалистите от Харвардското училище за обществено здраве да бъдат представени по-подробно на ежегодната конференция на Американското общество за репродуктивна медицина, която ще се състои тази седмица в Сан Диего, Калифорния. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koshtramba
преди 11 години

Мммм, какви вкусни сиренцааа...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия