Интересно за сперматозоидите

Тук ще изброя няколко любопитни факти за малките сперматозоиди, които ще ви накарат да погледнете на тях от съвсем друг ъгъл. 1.Повечето сперматозоиди се движат с шеметната скорост от 4 милиметра в минута. Това на пръв поглед не изглежда хич бърз

2011-11-20 11:15:29
Интересно за сперматозоидите
Тук ще изброя няколко любопитни факти за малките сперматозоиди, които ще ви накарат да погледнете на тях от съвсем друг ъгъл.

1.Повечето сперматозоиди се движат с шеметната скорост от 4 милиметра в минута. Това на пръв поглед не изглежда хич бързо, но ако обърнем внимание, че тези малки полови клетки представляват 55 милионни части от милиметъра или по-точно 55 микрометра на дължина, ще разберем, че тази скорост всъщност е доста голяма и би могла да се сравни със скоростта на светлината по съотношение.

2. 25% от сперматозоидите улучват в десятката. Статистика сочи, че при еякулация мъжа в жената по време на секс без предпазни средства, вероятността тя да зачене е от 1% до 4%, тоест примерно на всеки 100 свършвания на мъжа, той би могъл да направи само 1 или 4 деца. Всъщност истинско чудо е, че се сме се появили на Земята. Човешката репродукция е доста капризна и консервативна.

3. Сперматозоидите са като мъжете - нямат чувство за посока и ориентация. Само 1 на всеки 5 сперматозоида се ориентира в правилната посока към яйцеклетката по време на еякулация.

4. Биологичният живот на сперматозоидите при мъжете е много по-кратък отколкото този на яйцеклетките при жените. Примерно жените показват симптоми на менопауза около 40-50 годишни докато при мъжете статистически е обявено, че се показват едва на 25-годишна възраст.

5. Ню Йорк срещу Лос Анджелис. Изследване е показало, че мъжете от Ню Йорк имат по-качествена сперма от мъжете, живеещи в Лос Анджелис. Любопитен факт: Мъжете от София имат повече сперматозоиди в спермата си, но пък сперматозоидите на мъжете от Перник са железни и вместо опашници имат винкели. (шеговита вметка)

6. Сперматозоидите могат да се движат само в една посока - направо.

7. Интересно, е че половите клетки при хората (40 микрона) са много по-малки в сравнение тези при плъховете например (170 микрона).

8. На сперматозоидите им трябват около два месеца и половина, за да узреят в тестисите.

9. Само 5% от спермата, която се отделя от мъжа, всъщност се състои от сперматозоиди. Останалите 95% представляват различни течности съдъжращи хранителни вещества и защитни субстрати, които подмомагат живота на сперматозоидите и им позволяват да се прибвижат по-лесно към яйцеклетката.

10. Здравословният живот при мъжете се отразява на качеството на спермата. Колкото по-качествена храна консумира един мъж и колко повече спортува и диша чист въздух, толкова по-здрави сперматозоиди ще има и шансът за зачеване ще бъде по-голям. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия