Сънната апнея увеличава риска от рак

2012-09-05 21:30:00
Сънната апнея увеличава риска от рак
Снимка: sxc.hu

Сънната апнея, за която отдавна е известно, че увеличава риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет, е дори по-опасна, отколкото се смяташе досега. Скорошно проучване доказа, че тя води и до удвояване на риска от развитието на ракови заболявания, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, испански учени от университета “La Fe” и политехническата болница във Валенсия проследили състоянието на 5600 пациенти, страдащи от проблеми със съня, в продължение на 7 години. В началото на изследването никое от проучваните лица нямало туморно заболяване.

 

Оказало се, че колкото по-тежки са проявите на сънната апнея, толкова по-голям е и риска от развитието на рак. При хората, които страдали от недостиг на кислород около 14% от времето, през което спят, се наблюдавал двойно по-висок риск от туморно заболяване, отколкото при хората без смущения в съня.

 

Сънната апнея представлява състояние, при което по време на сън страдащият от нея човек получава дихателни паузи с времетраене от няколко секунди до няколко минути. По време на тези паузи количеството на приемания кислород е с до 90% по-ниско от необходимото на тялото, за да функционира правилно.

 

Доказано е, че сънната апнея води не само до умора и сънливост през деня, но и до увеличаване на риска от редица заболявания. Често хората, които страдат от нея, не знаят за състоянието си. Техният партньор е този, който пръв сигнализира за проблема, тъй като забелязва смущенията в дишането на половинката си по време на сън.

 

Лечението на сънната апнея започва с промяна в начина на живот. Пациентите, диагностицирани с подобен проблем, се съветват да се отърват от излишните килограми (ако имат такива), да се откажат от алкохола и от сънотворните медикаменти. Ако това не помогне, се прибягва до специални апарати, подпомагащи правилното дишане по време на сън. В редки случаи се налага хирургическа намеса за корекция на анатомичните деформации на дихателните пътища.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия