Не се лишавайте от съня си, за да не станете дебели

Трупането на излишни килограми става поради много различни фактори - редовно преяждане, консумация предимно на калорични продукти, липса на спорт, заседналост, стрес и недоспиване. Подрастващите трябва да не се лишават от съня си, ако не искат да ста

2011-05-29 15:20:58
Не се лишавайте от съня си, за да не станете дебели
Трупането на излишни килограми става поради много различни фактори - редовно преяждане, консумация предимно на калорични продукти, липса на спорт, заседналост, стрес и недоспиване. Подрастващите трябва да не се лишават от съня си, ако не искат да станат дебели.

Учени проследиха развитието на 244 деца от бебета до 7-годишна възраст. Те регистрирали по колко време спят, с помощта на акселерометър, родителите им съобщавали какво е дневното им меню и колко се движат.

Малчуганите, които спят по-малко часове, по-често имат излишни килограми и имат по-високи стойности на телесни мазнини. Причините са две - променят се хормоналните им нива и имат повече време, през което да консумират храна, често тя е нездравословна.

За всеки час по-малко сън, подрастващите от 3 до 5-годишна възраст си осигуряват 0.7 кг повече, когато навършат 7 години. Децата, които все още не са ученици, е хубаво да спят между 11 и 13 часа, а учениците между 10 и 11 часа, за да бъдат в добро здравословно състояние и да не станат жертви на затлъстяването. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия