Вредните навици и тренировките

2014-12-06 12:30:00
Вредните навици и тренировките
Снимка: freedigitalphotos.net

Тъй като в тийн-възрастта всички се опитваме да сме най-привлекателни и неазивисми, три неща изскачат веднага на преден план – хубавото тяло, алкохолът и цигарите. Представата, че тези три фактора ни правят по-желани и пораснали владее умовете на тийнейджъри не от днес или вчера. Хубаво тяло се постига с тренировки. Мислите си, че алкохолът и цигарите ще ви накарат да изглеждате по-уверени и готини? А съвместими ли са те със спорта?

 

Нека да започнем с няколко факта. Органите на дишането стават по уязвими. При 85% от пушачите се наблюдава бронхит, който с времето прогресира и се превръща в рак на белите дробове. Внезапната смърт на хора между 40 и 60 години е 4 пъти по-голяма при групата на пушачите, отколкото тази на непушачите. Млад човек пушещ по 1 кутия цигари дневно диша както човек който е 25 години по-възрастен от него и не пуши. Вероятността за инфаркт при пушачите е 2 пъти по-голяма.

 

Пушенето намалява количеството кислород, който приемате. Така се задъхвате и изморявате по-лесно. Освен това вероятно знаете, че кислородът играе важна роля в производството на енергия, следователно като приемаме по-малко кислород имаме по-малко сила и енергия.

 

Защо алкохолът и бодибилдингът не са съвместими? Има две причини поради които трябва да избягвате алкохола ако искате качествени резултати в тренировките. Алкохола възпрепятства изграждането на мускулна маса. Алкохола те прави дебел. Разбира се, една бира или чаша вино веднъж или два пъти месечно няма да имат този ефект, но правите ли го всяка седмица имайте едно на ум.

 

 

Ако пием по 1 бира на ден,  която ще надвиши нужните ни дневни калории, за 1 година ще качим 7,5 килограма мазнини. Малките промени в хранителния ви режим могат да имат голям ефект за по-дълъг период от време.

 

Празните калории на алкохола. Алкохолът, както всяка една напитка или храна, съдържа калории. Средно аритметично 2-3 бири съдържат 450 калории. Това са 450 калории с никаква хранителна стойност. Ако да речем заменим тези 2-3 бири с 1 хубава порция задушени зеленчуци с пилешко месо, отново ще имаме 450 калории но този път те ще снабдят тялото с витамини, минерали и висококачествен протеин който ще подхрани мускулите.

 

Алкохолът пречи на тялото да абсорбира мастно разтворимите витамини А, D, K и Е. Освен това той намалява  издръжливостта и силата до 48 часа след употребата му. По този начин няма да може да дадете всичко от себе си в тренировката и резултатът ще бъде по-бавен. Алкохолът пречи на синтеза на протеин. Причината за това е дехидратирането до което води.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия