Нещата, които ни разсейват, докато тренираме

2014-12-03 16:59:00
Нещата, които ни разсейват, докато тренираме
Снимка: thinkstockphotos.com

За да бъде човек във форма, трябва да спортува редовно. Но, за да постигнеш така желаните резултати, трябва да имаш предварително поставени цели. Ако искаш да се отървеш от излишните килограми, не трябва да почиваш повече от половин-една минута между отделните серии. В други случаи може да си позволиш по-дълга почивка – около 2-3 минути.

 

Мускулите се уголемяват, докато почиват, затова трябва да им дадеш нужното време за почивка. Така ще имаш възможност да се възстановиш напълно от тежките натоварвания, на които си бил подложен до преди няколко секунди. Това обаче не означава, че трябва да прекалиш с почивката. Трябва стриктно да спазваш времето, за да постигнеш така желаните резултати.

 

 

Голяма част от спортуващите обаче нарушават този важен принцип. Често се случва да ни звънне телефонът или да започнем да търсим любимата си песен, което да ни отнеме повече време, отколкото сме предполагали.

 

Всъщност основните неща, които пречат на тренировката, са две - разговори и притеснение.

 

Нека обърнем внимание на разговорите. Колко често ти се е случвало да звъннеш или да ти звънне телефонът, докато почиваш или пък да се заприказваш с друг във фитнес залата, който почива? Почивката е кратка, ти се улисваш и не забелязваш, че вместо 1 минута, си почивал цели 6. Няма лошо да си размениш няколко приказки с някой наблизо, но не бива да прекаляваш. Ако не можеш да се контролираш, най-лесно ще ти бъде просто да избягваш разговорите, докато спортуваш. Не носи мобилния телефон със себе си и не се заговаряй с хората във фитнес залата. Концентрирай се върху тренировката и се постарай да изпълняваш упражненията правилно.

 

Все пак се намираш във фитнес залата, за да спортуваш и да изглеждаш добре, а не за да си приказваш, нали? Има време и за клюки, сега обаче е време за тренировка!

 

Другото, което пречи на трениращите, е притеснението. Срамежливите хора трудно осъществяват контакти с останалите, което пък е добре, що се отнася до горната точка. Но понякога и това пречи. Както вече споменахме почивките са изключително важни по време на тренировка. Срамежливците обаче предпочитат да изчакат даден уред да се освободи, за да го ползват, вместо да попитат трениращия колко серии му остават и дали може да се редуват двамата.

 

Има хора, които се притесняват от външния си вид, докато тренират. Затова и голяма част от жените предпочитат да посещават фитнеси, където няма мъже. Но и мъжете се притесняват във фитнес залата, особено начинаещите. Доста от тях се комплексират, защото са слаби или с наднормено тегло и нямат мускулите, които имат голяма част от другите посетители.

 

Дори има мъже и жени, които се притесняват да се изпотят по време на тренировка. Те дори избягват тежките упражнения и кардиото, за да останат максимално сухи. Но нали отиват във фитнес залата, за да отслабнат и да оформят тялото си?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия