Тренирай разумно

2014-11-30 15:02:00
Тренирай разумно
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки иска да напредва бързо във фитнеса. Има неща обаче, които не се случват бързо. Необходими са опит и стаж в залата, докато напипате кои техники и комбинации от упражнения работят най-добре при вас. Как да намерите най-бързо верния път? Да започнем отначало.


Колко дни в седмицата ходите на фитнес? Три, четири може би дори пет. Доволни ли сте от резултата? Може би да, а може би не. По каква програма тренирате, на Рони Колман?
Средностатистическият спортуващ за здраве човек, тренира в свободното си време, вмества тренировките във всекидневните си ангажименти и отделя средства от ограниченият си ученически бюджет.

 

Важно е да тренираш здраво, но не и фанатично. Ако си момче, което ходи на училище, няма как да копираш професионалните културисти и техните методики, защото целите ви са напълно различни, а и зад тези хора стоят куп спонсори, медицински специалисти и рекламни екипи.

 

 

Какво да правим в такъв случай? Първото и най-важно нещо е правилната преценка и най-вече себеоценка. И не на последно място да не вярвате в чудеса. Чудесата стават само в приказките, в реалния живот всичко става с много труд, полаган постоянно за много дълъг период от време. Чак тогава и само тогава има видим резултат.Тренирайте умно, не копирайте грешни модели. Пречупвайте всичко през собствения си поглед, осмисляйте всичко, водете записки, анализирайте, променяйте когато е необходимо и най-вече мислете.

 

Ето и някои отправни точки за добри резултати в залата.

 

1. Тренировъчни дни – стремете се почивните дни да са повече от тренировъчните. Това е особено важно за обикновените трениращи. Дайте възможност на тялото си да се въстанови и да расте. Три тренировки с тежести в седмицата е добър вариант.

 

2. Упражнения нека останат базови – ползвайте тези, които товарят цели мускулни зони, които карат няколко мускула да работят заедно. Такива са: клек, мъртва тяга, повдигане от лег, набиране, кофички, гребане с щанга, пуловър, раменни преси с щанга и тн.

 

3. Хранене – следете протеина, около 2 грама на килограм телесно тегло е добре балансиран прием. Нека той идва предимно от месо, яйца, мляко ,риба и извара.

 

4. Сън – 8 часа, това е закон, всичко по-малко е компромис с крайния резултат.

 

5. Тренировъчни методики – избягвайте “модерните” 4-5 дневни комбинации. Ако не сте начинаещи то разделете тялото на 2 или 3 и го тренирайте с подбрана група от упражнения. Стремете се да ставате по-силни в тях, месец след месец, година след година. Ако се храните правилно и следвате силата, то и теглото ще дойде.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия