Как музиката влияе на състоянието ни?

2013-01-02 17:17:00
Как музиката влияе на състоянието ни?
Снимка: Dreamstime

От хилядолетия музиката съпровожда човека и се използва за подобряване на настроението, и не само. От люлката си, познаваме благотворния й ефект за емоционалното ни състояние, душевното ни равновесие и дори здравето ни. Несъмнено, музиката ни помага да се успокоим и освободим от стреса. Но и обратното. Още Платон и Конфуций са използвали определени мелодии за освобождаване на ума. Същевременно, военните оркестри са вдъхвали на войниците кураж и смелост. Днес музикалните парчета се прилагат почти навсякъде, за повишаване на ентусиазма в спорта, за насърчаване на пазаруването и задържането на клиентите в магазините... Децата ни до ден днешен учат думички и азбуката чрез песнички и се превръща в практика пускането на музика в операционните зали и зъболекарските кабинети...

 

Заради различния житейски опит, който имаме, различните условия, в които живеем, и вкусът ни към музиката е различен. Независимо от това обаче могат да се изведат няколко общовалидни закономерности. Например, бебетата предпочитат приспивни песни - защото пеенето на майката успокоява, но освен това и добринася за формирането на музикалния слух и дарба на детето и го привиква към речта.

 

 

За някои стилове е доказано, че действат негативно на настроението, дори когато се съобщава, че се харесват. Такъв е случаят с грънджа. При проучване с участието на 144 възрастни и тийнейджъри се прави изводът, че този стил отключва враждебност, тъга, потиснатост и умора. При друго, се намира, че поп, рок, класическата музика и песните от 50 до 70-те години помагат за отпускането, успокояват, настройват позитивно и към приятелско отношение.

 

Музиката, концентрацията и ученето...

Вероятно можем да си спомним колко бързо сме запомняли песничките като деца. Не случайно и западната система на обучение в начален курс съчетава обучението по език с музика. Научни изследвания потвърждават, че ритмичната музика подпомага запомнянето.

 

Музиката се прилага сериозно при терапията на деца и тийнейджъри, които имат проблеми с концентрацията и усвояването на знания. Първо, като поощрителна награда за добро поведение. Например, ако детето успее да се съсредоточи върху домашното си за 10 минути, слуша през следващите 5 минути любимите си песни. После, музиката се използва, за да „прогони“ доскучаването в обучителния процес, като за целта се пускат ритмични мелодии. Допуска се и движение, танцуване, за да се задържи интересът към учебния материал. Бароковата инструментална музика подобрява способността за концентрация и логическо мислене. Дори за по-големите ученици, студентите, музикалният фон не затормозява и не разсейва, а напротив. Трето, музиката се използва като помощно средство при организиране на различни мероприятия. Например, пуска се определен вид музика за спортни занимания, хранене, обучение... Не на последно място, спокойната бавна музика стимурира общуването, социалните контакти и потушава импулсивното поведение.

 

Музиката, настроението и безсънието

При анализа на 5 проучвания за ролята на музиката срещу депресия, се прави изводът, че музикотерапията подпомага възстановяването на душевното равновесие, включително и при хора, които са сериозно болни – с треска, множествена склероза, рак...

 

Мнозина споделят, че спокойната музика им помага в борбата срещу безсънието. За целта обаче не са подходящи възторжените маршове или данс музиката. Както и обратното, ако искаме да се събудим сутрин, избираме да е с бързо темпо.

 

Музиката, тревожността и стресът

Музиката облекчава тревожността при възрастни хора, родилки, деца... Релаксиращите, спокойни мелодии се използват за успокояване на духа и от психолозите. Установено е, че когнитивната терапия е много по-ефективна, когато се провежда на фона на музика.

 

Специално подбраните и създадени за целта парчета, включващи умишлено определени удари синхронизират мозъчните вълни в делта и тета ритъм, което успокоява, много повече. Упражняването на някои дейности (но не и при готвене, говорене, четене и шофиране) на фона на такава музика подобрява резултатите.

 

Спокойният музикален фон прогонва раздразнителността, поради което и се използва като метод за въздействие на възрастни с деменция в старческите домове. Изследвания показват, че спомага понижаването на нивото на хормоните на стреса.

 

Снимка: Dreamstime

 

Музиката има безспорен ефект при състояния на тревожност. Затова се прилага като фон и в медицината, в зъболекарската практика, лъчетерапия и др. Помага на пациентите да се отпуснат и забравят тревогите си относно настоящата процедура.

 

От друга страна, има определени стилове, които акумулират стрес. Обикновено това са тези, които включват високи тонове. Ето защо е важно да се познават ефектите на всеки стил и да се прави разлика между избора на любима музика и избора на подходяща за определена дейност музика.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Doom_Stalker
преди 11 години

"При анализа на 5 проучвания за ролята на музиката срещу депресия, се прави изводът, че музикотерапията подпомага възстановяването на душевното равновесие"Който го е писал това явно никога не е слушал самоубийствено-депресивен блек метъл :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия