За лечебната сила на... музиката

2012-04-21 13:29:00
За лечебната сила на... музиката
Снимка: sxc.hu

Още от незапомнени времена музиката присъства трайно в живота на хората. Съществуват най-различни доказателства за наличието и използването на музикални инструменти хиляди години преди Христа.

 

В миналото главното предназначение на музиката е било да носи забавление на хората, да ги откъсва от сивото им и скучно ежедневие и да ги пренася в други, въображаеми светове. В днешно време обаче са открити и редица други ползи на приятните за ухото звуци.

 

Според учени от изследователския център “Mayo” в американския град Рочестър, слушането на  музика спомага за подобряването на комуникационните умения, за намаляване на болката, за подобряване на паметта и съня, за отпускане и релакс и отърваване от депресията.

 

 

Данните от експеримент на американския национален институт за рака и учените от университета “Drextel” пък доказват, че музиката оказва благотворно въздействие върху организма на болните от туморни заболявания. При участниците в изследването, които трябвало да слушат приятни за тях музикални композиции по няколко часа на ден, било установено по-ниско кръвно налягане, нормализиран сърдечен ритъм и цялостно подобряване на настроението.

 

Подобни резултати се подкрепят и от проучване на университетския медицински център в американския щат Мериленд, чиито учени откриват, че слушането на приятна музика спомага за по-добрата циркулация на кръвта през кръвоносните съдове и следователно - за подобряване на здравето на сърцето.

 

Американският национален институт за ментални заболявания пък установява, че музиката намалява нивата на тревожност и помага в борбата с депресията. Слушането на приятни звуци в легнало положение носи същите благотворни въздействия за тялото и душата, каквито носи и едночасовият отпускащ масаж.

 

Освен всичко това, установено е, че слушането на музика по 50 минути дневно повишава нивата на антителата, произведени от имунната система, и същевременно с това намалява нивата на кортизол (хормона на стреса) в тялото.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
gerginius
преди 12 години

Значи съм най-здравият човек на света! :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия