Какво да направиш, за да се справиш отлично на интервю за работа

2015-08-08 13:00:00
Какво да направиш, за да се справиш отлично на интервю за работа
Снимка: freedigitalphotos.net

Интервютата за работа са притеснителни за всеки младеж. Искаш да си намериш ново занимание, да изкараш пари и да станеш по-отговорен, затова си търсиш работа. Но се сблъскваш с нещо трудно – налага се да кандидатстваш по обяви и да ходиш на различни интервюта. Какво трябва да знаеш за интервюто за работа, за да се справиш отлично?

 

Дрескод. „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ са казали хората и не е случайно. И тук тази мисъл важи с пълна сила, защото ако отидеш неподходящо облечен/а на интервюто за работа, не очаквай да те наемат. Разбира се, зависи за какво кандидатстваш, но все пак винаги е добре да се придържаш към един по-изчистен стил. Дамите могат да изберат риза в цветове, като светло синьо, бежово, бяло или друг свеж цвят. Забрави за ултра високите токчета, късите поли и големите деколтета. Голямото количество бижута също не е добра идея.

 

 

Закъснението е недопустимо. Никой не би взел на работа човек, който закъснява. Навсякъде закъсненията не се толерират и служителите подлежат на глоби. Затова се постарай да отидеш навреме, прецени си пътя до офиса, както и възможността винаги да се случи нещо, което да ти отнеме време. Винаги е по-добре да пристигнеш 10 минути по-рано, отколкото 10 минути по-късно. Ако виждаш, че ще закъснееш, винаги можеш да се обадиш и да предупредиш, че няма да стигнеш на време.

 

Дръж се уважително. Много млади хора бъркат уважителното отношение с раболепното. Трябва да покажеш потенциала си, да бъдеш уверен, но не и да прекаляваш, като се държиш наперено и искаш да им покажеш, че без теб фирмата би фалирала и ти си най-ценният възможен кадър. Изисквай уважение, но и демонстрирай такова.

 

Не се притеснявай. Когато се притесняваш, правиш голяма грешка. Тогава мозъкът ти не може да мисли трезво и постоянно се чудиш какво ще объркаш. Накрая объркваш нещо и се притесняваш още повече. Така шансовете ти да започнеш новата работа намаляват. Затова се успокой и се постарай да дадеш най-доброто от себе си. Покажи уменията си, говори бавно, спокойно и демонстрирай всичко, което трябва.

 

Запознай се с фирмата и с позицията, за която кандидатстваш. Ако си търсиш нова работа, вероятно пускаш много автобиографии на различни места. В един момент забравяш за какво си кандидатствал/а. Когато ти се обадят за интервю, винаги слушай внимателно за името на фирмата. След това се запознай обстойно с нейната дейност и с длъжността, за която кандидатстваш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия