Подготви се за въпросите, които задават на всяко интервю за работа

2015-06-23 13:15:00
Подготви се за въпросите, които задават на всяко интервю за работа
Снимка: iStock

Лято е. Въпреки това ти нямаш намерение да си почиваш, докато стане време за училище, а смяташ да запълниш свободното си време, като се хванеш на работа през ваканцията. И ето, че вече са те поканили на първото ти интервю за работа. Това е супер, но имаш още път, докато получиш желаната позиция. Трябва да се подготвиш добре, за да се представиш максимално добре и да те вземат на работа.

 

Виж кои са най-често задаваните въпроси от работодателите и как да им отговориш:

 

Кои са твоите най-слаби страни?

Хубаво е наистина да споменеш твоите недостатъци, но да не прекаляваш, да не си прекалено самокритичен и да кажеш и нещо добро за себе си. Например, ако си нетърпелив, кажи го това, но кажи, че ти се е случвало, когато някой около теб се бави прекалено много и има възможност да изпуснете крайния срок за завършване на задачата. Преди си проявявал нетърпеливост към околните, но си осъзнал, че всеки има различни виждания и начин на работа и когато хората работят в екип, те просто трябва да се нагодят.

 

 

Кои са твоите най-силни страни?

Вече спомена недостатъците си, така че сега е време да кажеш и за своите положителни страни. Не бъди скромен, но и не прекалявай. Кажи, ако умееш да работиш в екип, ако никога не пропускаш срокове, ако обичаш да работиш и работата не те притеснява и т.н. Все пак хората трябва да знаят за какво могат да разчитат на теб.

 

Какво би ни разказал за себе си?

Сега не е моментът да се хвалиш, но спомени твоите таланти, постижения и положителни качества. Ако си работил някъде другаде преди, кажи и за този период от живота си. Също така е добре да споделиш на бъдещите си работодатели къде учиш и с какво искаш да се занимаваш за в бъдеще.

 

Защо напусна последната работа?

Ако досега не си работил, няма как да отговориш на този въпрос. Но те най-вероятно ще те попитат защо тогава си търсиш работа. Кажи им, че лятната ваканция е достатъчно дълга, за да успееш да намериш време да работиш и да се виждаш с приятелите си. Също така може да кажеш, че предпочиташ сам да изкарваш парите си, отколкото да разчиташ на своите родители. Кажи им истината защо си търсиш работа за през лятото.

Ако това няма да ти е първата работа, разкажи им накратко защо си напуснал предишната. Ако е имало някакви конфликти между теб и бившите ти работодатели, внимавай как ще ги представиш. В никакъв случай не нападай хората и не говори лоши работи за тях. Бъди максимално лаконичен.

 

Какво заплащане очакваш?

Преди време работодателите не задаваха този въпрос, а сами казваха каква ще бъде заплатата, но в последно време все по-често питат именно това. Хубаво е предварително да си проучил какво е заплащането на тази позиция, за да кажеш реална сума – нито прекалено висока, нито прекалено ниска. Ако поискаш много пари, те няма да те потърсят и наемат на работа, а ако поискаш малко пари, ще те наемат, но трудът ти няма да се заплаща както би трябвало.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия