Защо е полезно да се грижиш за по-малкия си брат/сестра

2014-09-09 19:50:00
Защо е полезно да се грижиш за по-малкия си брат/сестра
Снимка: freedigitalphotos.net

Имате ли по-малък член в семейството от вас? Вие ли сте по-голямото дете? Вероятно искате или не, ви карат да се грижите за брат си/сестра си, защото той/тя все още не може да се оправя сам/а. Със сигурност понякога ви е толкова досадно, че не можете да търпите детските прищевки, ревовете, мрънкането и досаждането на малкия човек. Чудите се кога ще порасне и ще започне да прави всичко сам, без да има нужда от вашата помощ. Повярвайте, този ден ще дойде по-бързо, отколкото си мислите и тогава няма да се налага да полагате грижи за него/нея. Защо е добре да се грижите за по-малкия член на семейството?

 

 

Учите се на отговорност. Факт е, че ако се съобразявате единствено със себе си, ще ви е много по-лесно. Но когато поемате отговорност за член от семейството си, тогава вече е друго. Трябва да положите усилия и да свършите обещаното: да го/я приберете от детска градина/училище, да помогнете с домашното или да го/я изведете навън, за да си поиграе. Тези действия ви учат, че не сте отговорни само за себе си.

 

Ставате по-организирани. Разбира се, че искате да пиете кафе с приятелите си след училище и да се забавлявате. Но това няма как да стане всеки ден, защото малкото ви братче е свършило училище и няма как да се прибере само. Освен това имате да свършите и някои други задължения, да се подготвите и вие за следващия училищен ден. Така свиквате, че времето не е хубаво да се пилее и успявате да свършите всичко в уречените часове.

 

Показвате на родителите си, че сте отговорни и сериозни. Често пъти родителите ви са излизали с оправданието, че сте „малки“ за нещо, че ви нямат доверие и не искат да ви пуснат на екскурзия или пътуване с приятели. Това е начин да докажете, че вече сте голям човек. Грижата за по-малкото дете е сериозна отговорност и със сигурност те ще оценят помощта ви.

 

Сближавате се с брат си/сестра си. Той/тя ще порасне и ще спре да има нужда от вашата помощ за елементарните неща, които сега вие вършите вместо него/нея. Но с времето, тези моменти, които сте имали заедно ще станат още по-ценни. Ако заминете да учите в друг град или държава, той/тя ще е един от хората, които най-много ще ви липсват, както и обратното.

 

Можете да предадете опита си. След няколко години детето няма да е вече дете. Ще бъде млад кавалер или млада дама, които ще имат много приятели, гаджета, купони и всичко присъщо на един тийнейджър. Вие ще можете да споделите опита си и да дадете съвет.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 9 години

За да оцелее?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия