Как да се разбираш по-добре с малките си братя и/или сестри

2014-08-09 15:02:00
Как да се разбираш по-добре с малките си братя и/или сестри
Снимка: freedigitalphotos.net

Почти всеки човек мечтае за голямо и сплотено семейство. Възхитително е, когато видиш голямо семейство, в което цари любов и разбирателство. Факт е, че наистина е трудно да се разбираш добре с родителите си, а понякога братята и сестрите ни могат да са влудяващи. Имате ли по-малки братя и сестри? Разбирате ли се с тях? Сега ще ви дадем няколко съвета как да се разбирате по-добре с по-малките членове на семейството и да не се карате за всичко.

 

Осъзнайте, че сте по-големи. Със сигурност обичате брат си или сестра си, без значение колко може да ви дразни. Предполагаме, че често ви къса нервите, особено ако трябва вие да се грижите за него/нея. Прави всичко напук, ядосва ви по всевъзможен начин, а вие се връзвате и полудявате.

 

Трябва да проумеете, че сте по-големите и по-разсъдливите. Малкото ви братче или сестричка не може да мисли зряло и вероятно се радва, че получава внимание. Вие сте тези, които трябва да мислите и да разсъждавате. Затова не приемайте всичко лично и се постарайте да не се ядосвате за всяка счупена вещ или беля. Вероятно вие сте били абсолютно същите като по-малки.

 

 

Правете повече неща заедно. Дори да не се разбирате, опитайте се да бъдете по-сплотени. Правете нещо заедно, излизайте по-често, полагайте грижи един за друг. Ако брат ви или сестра ви е още малко дете, можете да го извеждате на разходки в парка и да прекарвате заедно време. Може да му/ѝ помагате с уроците, да се прибирате заедно от училище. Ако сте почти на една възраст, защо не излизате заедно с вашите приятели. Всички по-малки братя и сестри искат да се чувстват големи и пораснали. Ако понякога излизате с компания и взимате брат си или сестра си, това определено ще го/я ощастливи много.

 

Показвайте любовта си. Недейте да се заяждате за всичко, дори той/тя да го прави. Просто не отвръщайте, колкото и да е трудно. Показвайте любовта си, за да не се отдалечите един от друг. Няма нищо срамно в това да кажете „обичам те“.

 

Правете мили жестове. Защо не спестите малко пари и не купите готина играчка на малката си сестра или не подарите на брат си мечтаният скейтборд. Може да ви се струва доста глупаво, но повярвайте, че след години ще си спомняте с умиление, когато се сетите за тези дребни жестове без повод.

 

Той/тя няма винаги да бъде малък/ка. Сега ви дразни с поведението си и сигурно ви е трудно постоянно да сте около него/нея. Но това няма да е винаги така. Скоро брат ви или сестра ви ще порасне и няма да е досаден/на. А ако по някаква причина се наложи да не живеете вече заедно, определено ще ви липсва.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия