Видове приятелства

2014-07-16 11:49:00
Видове приятелства
Снимка: thinkstockphotos.com

"Какво е приятелят? Това е една душа, живееща в две тела." - Аристотел

 

В днешно време сякаш да си хванеш гадже е по-лесно, отколкото да си намериш приятели, на които може да се довериш. Истинското приятелство е все по-рядко срещано явление. То представлява взаимно разбиране, уважение, подкрепа и проява на помощ при нужда. Истинските приятели обичат да прекарват време заедно, споделят си, имат общи интереси и проявяват лоялност един към друг. За някои хора приятелството е изключително ценно и не могат да живеят без него, докато други са свикнали да не се доверяват на околните, освен на семейството и половинката си.

 

Приятелствата могат да бъдат най-разнообразни, като това зависи от хората и от обстоятелствата около тях. Вижте видовете, които съществуват:

 

Най-добър приятел – това е човек, с който имаш общи интереси, изключително силна приятелска връзка и на когото може да се довериш напълно. Най-добрите приятели са готови на всичко един за друг и никога не биха предали доверието си. Те си споделят всичко, дори нещата, които не харесват у другия. Именно това им помага да съхранят приятелството си дълги години или до живот.

 

Сродна душа – това приятелство често е по-силно от връзката между двама най-добри приятели. Да откриеш половинката си в любовта или своята сродна душа сред приятелите, не е никак лесна работа. Но някои хора имат щастието да им се случи. При сродните души се твърди, че всеки е открил половина от себе си в своя приятел. При повечето хора това приятелство е вечно.

 

Приятели в група – това са няколко близки приятели, които споделят всичко помежду си. Пример за това за момичетата от „Сексът и градът“, които излизат постоянно заедно и знаят всичко една за друга.

 

 

Кръвен брат/сестра – този израз сякаш е отживелица, но все още има приятели, които се смятат за такива. Тези двама души имат огромно уважение един към друг и обикновено са част от една и съща компания.

 

Романтично приятелство – това са взаимоотношения между двама души, които имат силна романтична и приятелска връзка – държат се за ръце, прегръщат се и се целуват по бузата или челото, но не са двойка и нямат чувства един към друг.

 

Духовни приятели – става въпрос за двама души, които имат общи интереси и всеки един от тях допринася за приятелството им. Те имат много силна умствена и духовна връзка помежду си.

 

Интернет приятели – това определено е най-разпространеното приятелство в последно време. При него двама души се запознават online и стават приятели, като си комуникират основно в интернет. Това е удобно за хора, които живеят на хиляди километри разстояние един от друг, но им е приятно да си общуват и споделят. Напълно възможно е интернет приятелите никога да не се срещнат на живо.

 

Познанство – това е човек, когото познават, но на когото не може да се довериш напълно, защото не сте си толкова близки. С времето от познат може да ти стане приятел, ако и на двама ви харесва да си общувате редовно.

 

Приятели с изгода – това приятелство определено е доста лицемерно. При него двама души са приятели, защото единият или двамата имат изгода от това. Среща се при хора, които са на различно финансово равнище – единият има пари и може да черпи приятелите си по заведения и да прави купони на свои разноски, а другият се възползва от това, като му се прави на приятел.

 

Съквартиранти – това са двама или повече души, които живеят заедно и поддържат някакви взаимоотношения. Може да са много добри приятели, но може и да са просто хора, които по стечение на обстоятелствата живеят под един покрив.

 

Съученици – приятелство между двама или повече души, които се запознават в училище. Те могат да бъдат близки само в училище или и извън него. Повечето такива приятелства се разпадат, след като завършат образованието си.

 

Колеги – това са взаимоотношения между хора, които работят на едно и също място. Понякога това прераства в приятелство извън офиса, но при повечето хора е просто уважение и сътрудничество в работата.

 

„Бостънски брак“ - това е тип приятелство, което се среща при жени – съквартирантки. Те живеят под един покрив, обичат се и се уважават, но нямат интимни чувства една към друга.

 

Въображаем приятел – голяма част от децата имат поне един въображаем приятел и това е нещо съвсем нормално. Среща се основно при затворените деца, които не обичат да общуват със своите връстници. След като детето си намери истински приятели, то забравя за своята въображаема дружка.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bogomila.ivanova.1
преди 9 години

Правилно..


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия