Изненадващ изпит по математика за завършващите тази година

2013-12-11 18:30:00
Изненадващ изпит по математика за завършващите тази година
Снимка: sxc.hu

Писмо на просветното министерство разбуни духовете в много от родните училища, известявайки на ученици и учители, че зрелостниците ще трябва да се явят на още един изпит. Той ще се проведе през януари и ще бъде по не толкова любимата на мнозина дисциплина — математика. Интересно е, че изпитът ще обхване само 20 области в България и ще бъде задължителен за учениците в тях.

 

 

Изненадващата новина свари зрелостниците неподготвени и много от тях са възмутени от краткия срок, който имат да се подготвят. Според тях оценяването няма да е обективно именно поради тази причина.

 

Министър Клисарова в лицето на Министерството на образованието и науката заяви, че външно оценяване се прави през всеки 3 години и е дошъл реда на зрелостниците. Чрез него министерството цели да получи нужната му информация за нивото на учениците по дисциплината, чрез която да направи своите изводи и да предприеме необходимите действия.

 

Друг аргумент, който дадоха, е, че в последните няколко години броя на учениците, които се явяват на държавен зрелостен изпит по математика е изключително малък и поради тази причина се надяват, чрез изпита да мотивират ученици да изберат математиката като избираем ДЗИ.

 

Странно разбиране за мотивиране имат от министерството, а и да не забравяме факта, изпитът ще се проведе в средата на учебната година, когато повечето ученици вече отдавна са решили по какви предмети ще държат матури и дори са започнали своята подготовка.

 

В заключение министър Клисарова успокои зрелостниците, като заяви: "Това не е изпитване и не е дванайсетокласниците да получат своите бележки. Нито ще влияе върху диплома, нито върху зрелостни изпити, нито върху тяхното кандидатстване." В допълнение тя заяви, че се обмисля варианта изпитът да бъде анонимен.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Blue_Boy
преди 10 години

Пълна глупост е това, вместо да се подготвяме за матурите, те ще ни дават тест по математика.....

saruhi
преди 10 години

Няма що....


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия