Какво да уча?

2013-12-04 18:27:00
Какво да уча?
Снимка: sxc.hu

Множество дванадесетокласници сигурно се изправят пред  дилема какво да учат. Малцина са тези, които са решили още преди години с какво искат да се занимават и каква ще бъде специалността им в университета. За всички останали, декември напомня, че нямат особено много време и трябва да се замислят какво всъщност искат да учат. Наглед всичко изглежда лесно и просто, но когато осъзнаеш, че това е едно от важните и едва ли не съдбоносни решения всичко се променя. Обзема те несигурност, премисляш всичко, отчиташ многобройните фактори и в края на целия този изтощителен процес осъзнаваш, че просто не знаеш. Ако и вие сте в същата ситуация, ето няколко съвета за вас:

 

 

Не се паникьосвайте

 

Наясно сме, че множество учители, наред с родителите ви, не спират да ви повтарят, че е крайно време да решите, защото няма да успеете да се подготвите и ще се провалите. Това обаче далеч не е така, ако ги послушате, то единствено ще се стресирате и най-вероятно ще изберете нещо, което не сте сигурни, че наистина желаете. Не се паникьосвайте, изборът не е толкова фатален и жизненоважен. Освободете се от напрежението, тъй като дори и да сгрешите винаги може да се поправите. Никой не е казал, че каквото запишете, това ще завършите и работите. Да, важно е да отделите нужното внимание, но не се депресирайте, ако все още не сте решили, просто се замислете и изберете нещо.

 

Използвайте тестове за професионална ориентация

 

В интернет може да намерите най-различни тестове за професионална ориентация, в които чрез отговарянето на определени въпроси може да научите кои са най-подходящите за вас специалности. Не очаквайте обаче те да ви насочат към някоя специалност, за която не подозирате, тъй като за съжаление въпросите така са разработени, че още при отговарянето им до голяма степен сте принудени да изберете съответната специалност, която в най-голяма степен ви съответства. Въпреки това обаче се пробвайте с тях, може и да се изненадате и да откриете вашата бъдеща специалност.

 

Замислете се над себе си

 

Отделете необходимото ви време, за да се замислите какво наистина обичате да правите. Забравете за реализацията, пазара на труда и популярните специалност. Извадете на преден план вашите хобита, страсти и интереси. Групирайте ги и намерете специалностите, които в най-голяма степен ги засяга или препокриват. Те са вашият отговор на дилемата, тъй като това, което изберете за бъдеща професия, трябва да бъде нещо, което наистина обичате и представлява интерес за вас, по този начин ще имате необходимата мотивация да станете наистина добър професионалист и да елиминирате останалите фактори като пазар на труда и т.н. Добрите професионалисти винаги имат работа, а тези, които обичат това, което правят, винаги успяват.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Fisherman
преди 10 години

Иранистика в СУ


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия