Защо комплексираните хора стават все повече и повече?

2013-04-12 13:15:00
Защо комплексираните хора стават все повече и повече?
Снимка: Dreamstime

Някои хора имат излишни комплекси, които им пречат да водят нормален начин на живот. Статистиката показва, че над 95% от хората имат ниско самочувствие и винаги намират за какво да се критикуват. Реално всеки човек се различава от околните, но това не означава, че трябва да изпитва усещане за малоценност. Това, че не можеш да пееш като съседа или не те бива във футбола като някои от съучениците ти, не означава, че трябва да се притесняваш и комплексираш излишно. Теб пък те бива в неща, в които тях не ги. Не е важно да може да правиш най-комерсиалните неща, по-важното е да можеш да правиш това, което ти доставя удоволствие и да бъдеш максимално добър/добра в това.

 

Реално не съзнанието за действителната липса на умения или знания създава у нас комплекс за малоценност и ни пречи да водим нормален и спокоен начин на живот, а нашето чувство за малоценност.

 

 

Често, когато човек се сравнява с околните, той намира неща, които го притесняват и това го кара да се подценява. Но хората са различни и това е едно от най-хубавите неща на Земята. Представете си, ако всички бяхме еднакви и ни биваше във всичко. Би било толкова скучно ...

 

Човек трябва да бъде себе си. Може да се стреми да подражава на някого, но не бива да си създава комплекси, ако не успеете да достигне чуждите върхове и постижения. Не бива да позволявате на чувството за малоценност да се настани във вашето съзнание. Ако усетите, че в последно време все по-малко се харесвате и постоянно си намирате кусури, време е да докажете на себе си що за човек сте!

 

Запомнете, че вие сте уникални. Никой не очаква от вас да приличате или да подражавате на някого. Все пак Господ е създал толкова различни и неповторими хора, защо искате да изгубите своята уникалност?

 

Има един много интересен опит, който бил направен преди години. Психолог дал на група студенти тестове и им обяснил, че обикновен човек би се справил с тях за около една пета от реалното време, предвидено за решаване на теста. След това пуснал таймера. Когато звънецът оповестил, че времето, което било достатъчно за обикновения човек, изтекло, някои от най-интелигентните студенти, под внушение на чувството, че са неинтелигентни, стават нервни и допускат доста грешки.

 

Този опит показва, че хората могат да се подценяват заради редица външни фактори. Но човек трябва да знае колко струва, какво може и не бива да допуска околните да му насаждат комплекси.

 

Момчета и момичета, бъдете себе си, обичайте се и не живейте живота на един комплексар, защото той е много тежък и няма смисъл от него. Единственото, което ще постигнете, е да навредите на себе си и на околните. Затова бъдете милостиви.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия