Не е нужно да се извинявате - отказът от извинение е по-полезен от разкаянието

2013-04-04 15:09:00
Не е нужно да се извинявате - отказът от извинение е по-полезен от разкаянието
Снимка: Dreamstime

На някои хора им е изключително трудно да се извинят, без значение дали осъзнават грешката си или не. Доскоро това се смяташе за нещо лошо, но наскоро направено проучване показва, че отказът от извинение е по-полезен от разкаянието, защото ни дава чувство за превъзходство, което е по-полезно от облекчението, което изпитваме при поискана прошка, съобщи радиостанция NRP.

 

Учените направили изследване, което обхванало 228 жители на Америка. Те трябвало да отговорят на въпроса „Кога за последен път са правили нещо нередно и дали са се извинили за постъпката си или не?“.

 

 

Хората, които отговорили, че не са се извинили, въпреки че са били наясно, че не са прави, се чувствали значително по-добре от тези, които поискали прошка.

 

Доброволците имали за задача да изпратят и e-mail-и, в които да поискат извинение или да го заобиколят по някакъв начин. Резултатите показали, че тези, които не съжалявали за това, което са направили, имали по-големи психологически ползи от подобно поведение.

 

Когато човек загърби извинението, неговото чувство за превъзходство расте пред другия. Това помага за повишаване на самочувствието, което води до спокойствие и положителни емоции. Разбира се, това не означава, че трябва съзнателно да наранявате околните и да не се извинявате, когато наистина сгафите, защото един ден ще остане сами и с високо самочувствие, но никой не е щастлив без приятели.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
plovdiv65
преди 11 години

Прошката е израз на сила!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия