Страдате ли от дисморфофобия (страх от собствената грозота)?

2013-03-25 11:22:00
Страдате ли от дисморфофобия (страх от собствената грозота)?
Снимка: Dreamstime

Всеки човек има неща в себе си, които не харесва и които с удоволствие би променил. Някои хора не стигат да хирургическа намеса, защото се страхуват, други смятат, че биха се радвали на по-малък нос, но в крайна сметка трябва да се обичат такива, каквито са, но трети не издържат и лягат под ножа. За съжаление, в последно време все повече хора не се харесват и се разболяват от т.нар. „дисморфофобия“.

 

Какво представлява дисморфофобията?

 

Това е психическо заболяване. Хората, които страдат от тази болест, изпитват страх от външността си и избягват да се гледат в огледала. Страдащите от дисморфофобия са сигурни, че са грозни и външният им вид е меко казано отблъскващ. Реалността обаче е друга. Това, което притеснява заболелите, не се възприема по същия начин от околните. Те обаче не се харесват и правят всичко възможно, за да се променят. Голяма част от тях се подлагат на разкрасителни процедури, но те не им помагат да се излекуват, защото дисморфофобикът непрекъснато задълбава в своите съмнение. 40% от тях са толкова депресирани от външния си вид, че обмислят самоубийство.

 

 

Това заболяване не се лекува нито с пластични операции, нито с медикаменти. Това, което ще помогне на заболелите, е стимулираща терапия, която ще им помогне да погледнат на нещата от друг ъгъл и да разберат, че се подценяват и това им пречи да водя нормален начин на живот. Няма идеални хора, които да са напълно доволни от външния си вид, но това е нещо напълно нормално. Човек трябва да се приема такъв, какъвто е.

 

За съжаление, в днешно време в медийното пространство се налагат красиви лица, над които работят специалисти. Тези хора обаче са напълно обикновени и не изглеждат по същия начин в реалния живот. Това обаче няма как да се знае от околните, които виждат един красив модел само в положителна светлина. Тези красиви мъже и жени са причината останалите представителите на двата пола да развият комплекси и да бъдат недоволни от външния си вид. Голяма част от тях се разболяват от орторексия, анорексия и булимия в опитите си да се отърват от излишните килограми, а други от дисморфобия, защото вече не се харесват и не искат да се гледат в огледалото.

 

Как да разберете, че страдате от дисморфофобия?

 

- затваряте се в себе си и избягвате да контактувате с околните;

- постоянно се гледате в огледалото, търсейки поредния си дефект;

- използвате прекалено много грим, за да прикриете несъществуващи недостатъци;

- убедени сте, че околните ви мислят за грозен/грозна;

- постоянно се сравнявате с хората около вас;

 

Какви са причините за появата на дисморфофобия?

 

Според някои учени една от причините са понижените нива на серотонин в мозъка, който води до развитие на депресивни състояния. Според други болестта се появява вследствие на фамилна обремененост по отношение на възприемането на външния вид. Но най-вероятната причина за това заболяване е конкретна житейска ситуация. При нея, болният от дисморфофобия, е бил подложен на унижение, свързано с външния му вид. Това е довело до редица комплекси и желание за промяна, дори да няма нужда от такава.

 

Хубаво е да се знае, че дисморфофобията може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори и до смърт. Затова болният трябва да се подложи на терапия навреме, преди да е прекалил с пластичните операции или преди да е взел решение да сложи край на живота си.

 

Снимка: Dreamstime

 

Всеки човек иска да изглежда максимално добре и в това няма нищо лошо. Проблемът е, че страдащите от дисморфофобия не спират да мислят за „дефектите си“, които реално не съществуват. Те си въобразяват, че околните постоянно „зяпат“ техните малки гърди /които са си напълно нормални/ или големия им нос /който също не е нещо фрапиращо/ и т.н. и това ги кара да се чувстват грозни и нежелани. В повечето случаи останалите хора дори не забелязват въпросните недостатъци. Според специалистите хората, които страдат от дисморфофобия, са склонни да преувеличават своите недостатъци или да си измислят такива.

 

Вместо да прекарвате часове наред пред огледалото и да се чудите какво не ви харесва във външния ви вид, научете се да се обичате такива, каквито сте. Ако смятате, че имате няколко излишни килограма, сменете хранителния си режим, започнете да спортувате и се отървете от тях, но в никакъв случай не се депресирайте. Големият нос, който имате, може да не е любимата част от тялото ви, но трябва да се научите да го харесвате, защото по-добре да е по-голям и здрав, отколкото малък, но създаващ здравословни проблеми. Ежедневно трябва да благодарите на Господ, че сте живи и здрави, около вас има хора с наистина сериозни заболявания и въпреки това усмивката не слиза от лицата им и не се оплакват. Учете се от тях!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия