Персонажите по морето [част трета]

2016-08-13 10:37:00
Персонажите по морето [част трета]
Снимка: Pixabay

Първа и втора част на тази статия почти те запознаха с всичко, което ще видиш на морето. Само че определено останаха още няколко типажа, които си струва да разбереш, за да бъдеш подготвен.

 

Ето ги и тях:

 

7. Изгорелият

 

Очите ти веднага ще го маркират - ярко, огнено червено. Червено като доматено пюре. Червено като сочна ягода, с рязка бяла граница. Мда, това е онзи човек, който всяка година изгаря. но всеки път отново и отново се зарича да не изгаря никога повече.. До догодина. Ако се питаш как се получава така, мога да ти дам няколко обяснения: може би тази година не му се дават пари за глупости като плажно масло.. или пък е решил някак да даде, но си е взел от най-евтиното, което е и най-боклукчиво и очевидно не бачка.. или пък е забравил да се намаже, около 7 дни.. или пък се е намазал само първия ден, защото е решил, че вече няма да има нужда след това..

 

 

Фактите говорят, че независимо от развитието на нещата, винаги денят завършва по един и същи начин - с невероятни болки, мехури от изгаряне и компреси от кисело мляко, които не помагат.

 

8. Стиснатият

 

Интересен персонаж. Наричам го "оптимиста": копнее да отиде на морето, да е all inclusive, да яде и да пие на корем, да използва всички възможни атракциони по морето, да хапне най-скъпата храна, а ако може и всичко това да се случи, без да си плаща.. И той наистина вярва, че това е възможно. И отива на море, стиска си банкнотите, ако има такива изобщо, но пък е усмихнат. Носи старата си риза с палмички, която беше модерна преди 10 години, ходи с каубойска шапка, която също беше модерна някъде там, но знае, че е модерен и днес..

 

Вярва си. Хапва вчерашна цаца, защото е успял да си загъне малко на аванта от някъде, пие вкиснатата бира, която някой снощи на вечеря не допи, и гледа с презрение чичкото, който продава царевици по плажа. Това да си купи такава е твърде под нивото му.. Друго си е all inclusive, дам..

 

9. Начетеният

 

Ще познаеш този човек, но не по чертите на лицето, а по книжната корица, защото лицето му вероятно така и няма да видиш. По принцип четенето на плажа е доста приятно, ако е заради самото удоволствие от четенето. Но съвсем друго е, когато някой идва на плажа с книга и си отива с книгата и то 7 дни в седмицата..

 

И ако случайно си я чел и вземеш, че го попиташ дали му харесва еди коя си сцена в еди коя си глава, ако получиш отговор, ти си късметлия. Вероятно ще ти отговори едносрично, пестеливо и начумерено, защото как смееш да го прекъсваш, все пак той гони график.. И то такъв, създаден още преди да дойде лятото. А и ти не си сигурен дали в крайна сметка чете от книгата или просто поддържа имиджа на интелигентния интелектуалец.. По-добре не си играй с огъня и недей да го безпокоиш. Вероятно нямате какво да си кажете.

 

10. Безличният

 

Всички онези хора, които с нищо не ти правят впечатление. Те просто си лежат, не мърдат, не се къпят, не се въртят, не шумят, не говорят, не привличат внимание, сякаш просто си почиват.. Тези хора не са нито едно от гореизброените.

 

А ако ти случайно се припознаваш у този последен безличен тип плажуващи, поздравления! Може би все пак си отишъл на море заради самото море и почивката. Това е една кауза, която си струва да се отбележи в твоя полза. Освен да ти пожелая приятна почивка!

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия