Светът на сладоледа

2016-07-05 18:11:00
Светът на сладоледа
Снимка: Pixabay

Навън е топло, ти си настроен авантюристично, а стомахът ти желае онова ледено и едновременно нежно усещане на любимия сладолед..

 

Това сладко изкушение е любим десерт на много хора, даже бих казала ужасно много. Сладоледената мания стига до там, че в света има не една и две сладоледени къщи, правят се фестивали на сладоледа, сладоледени фигури с човешки ръст, и какво ли още не..

 

 

И сам знаеш, че има най-различни видове, от крем сладоледа, чак до ледените близалки, които са по-скоро сладък лед. Всъщност, оказва се, че в различните страни, сладоледът се приготвя по съвсем разнообразни начини.

 

Представям ти най-известните световни видове сладолед, гарнирани с пожеланието да имаш възможността да опиташ всеки от тях, и то по много пъти:

 

1. Италианското Gelato – със сигурност си слушал много за него. И има защо – за съжаление обаче, това, което се предлага в България под името „италиански сладолед“ е много далече от оригинала. Класическият италиански сладолед е с доста по плътен вкус, много напомня на крем сладолед, но в пъти по-силен като аромат и структура. Това прави възможно създаването на мелбата – онази прекрасна чаша, изпълнена с няколко различни вида и вкуса сладолед, които не се смеват по между си, а правят изживяването много по-вълнуващо.

 

2. Аржентинският сладолед Helado – някои биха казали, че това доста прилича на италиански сладолед, но той е по-скоро испански по народност. Често смятано е твърдението, че това е най-вкусният сладолед на света, което се дължи на обилните количества карамел, с които се приготвя. Това е коренната разлика между аржентинския и италианския сладолед.

 

3. Германия и Spaghetti-EIS – внимание, това е една леко абстрактна комбинация. Няма нищо общо със спагети, това е вид сладолед. Приготвя се от обикновен класически ванилов сладолед, който е в комбинацията на картофи на прах, а отгоре се залива с бял шоколад и домашен конфитюр от ягоди.

 

4. Dondurma, което е турският сладолед, е известен на поне два континента – Европа и Азия. Характерен е със своя по-силен аромат, по-плътния си вкус и интересната си гъвкавост – леко напомня на дъвка или желиран бонбон. Той е доста лепкав и се размразява много лесно, затова винаги има доволни количества, които обслужват всички туристи, за които този сладолед е повече от атрактивен.

 

5. Навсякъде в Малайзия е известен сладоледът Ae Kacang, който е по-скоро воден лед. Температурите на това място са много високи, което прави хората там много креативни в изобретяването на най-различни видове лед, в най-разнообразни цветове и вкусове. Класическата локална рецепта е: алое, кондензирано мляко, царевица, палмови плодове и други плодчета по желание, всичко това се смесва с вода и се налива във форми за лед. След това се получават известните плодови сладоледени кубчета.

 

6. В Япония, както може да се досетиш, сладоледът се прави от ориз и се нарича Mоchi. Представлява оризова топка, направена от лепкав ориз, в центъра на която се смесват различни видове сладолед. Тази комбинация от многообразни вкусове се покрива с тънък фин слой брашно, а само след 2 хапки от тази свежест, ти би се наситил на нетрадиционния вкус.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия