Какво да хапваме срещу досадното акне?

2012-09-10 16:29:00
Какво да хапваме срещу досадното акне?
Снимка: Dreamstime

При акне хранителният режим е от съществена важност. Има хранителни продукти, които предразполагат възпаленията по кожата, а други точно обратното – потискат ги, като почистват организма и доставят полезни за структурата й елементи.

 

 

Най-общо казано акнето се дължи на два съществени фактора – допускане на системни грешки по отношение на личната хигиена и храненето, и основно на две причини – инфектиране на мастните жлези на кожата и хормонален дисбаланс, които са взаимосвързани и могат да образуват неприятен порочен кръг.

 

Стресът, също не бива да се пренебрегва като фактор. Вследствие на напрежението храносмилането дори при здравословен режим на хранене може да се затормози, да се допусне прекалена консумация на продукти, предразполагащи възпалителните процеси и акне, или организмът да се лиши от полезни. Стресът, освен това, повишава синтеза на хормони, които променят състава и pH на себума на кожата, което пък респективно от своя страна води до развитие на акне...

 

На какво следва да се наблегне в храненето при акне..

Приемайте достатъчно течности и поддържайте организма добре хидратиран постоянно. Благодарение на водата токсините могат да се извеждат от организма, включително и кожата. Тя остава добре хидратирана, свежа, способна да се обновява и справи с появяващите се временни проблеми.

 

Вместо кафе консумирайте чай, за предпочитане зелен. Непрекъснато излизат нови данни за ползите на зеления чай за организма. Той съдържа високо ниво антиоксиданти, подпомага отслабването и... борбата с акнето. Таниновата киселина, която съдържа зеленият чай, потиска възпалителните процеси и подуването на кожата при раздразнения, свива пъпките и предотвратява образуването на нови.

 

Снимка: sxc.hu

 

Хапвайте повече риба. Тя е богата на полиненаситени мастни киселини, които са отстраняваща възпалителните агенти субстанция. Омега 3 се съдържа във всички мазни видове риба, като сьомга, риба тон, сардини и пр. Могат да се осигурят и чрез прием на хранителна добавка под формата на капсули.

 

Желателно е да се консумират повече хранителни продукти, в които се намира витамин А, с предпочитание към плодове и зеленчуци, отглеждани по възможно най-естествен начин, за да са освободени от наличието на химикали. Такива са: кайсия, авокадо, гуава, череши, портокали, диня, броколи, моркови, сладки картофи, грах, ряпа и спанак.

 

Снимка: Dreamstime

 

Кои продукти да се избягват?

Ако на лицето са се появили пъпки, то е необходимо да се ограничат мазните храни, особено пържените и месните като колбаси, кебапчета, кюфтета, наденици, салами, включително червеното месо и шунката.

 

От режима следва да отпаднат и някои млечни продукти като масло, сирене, кашкавал, сладолед, сметана.

 

Снимка: sxc.hu

 

Необходимо е да се намали до минимум използването на растително масло при приготвянето на ястията, тъй като съставките му допринасят за зараждането и поддържането на възпалителни процеси в организма. Салатите подправяйте със зехтин.

 

Солта, освен че предразполага към повишено кръвно налягане, задържане на течности, отоци, подпухнал вид на лицето и торбички под очите, залага и образуването на пъпки, особено когато е йодирана.

 

Захарта, въобще концентрираните прости въглехидрати, са враг номер едно на красивата кожа, което налага поддържането на балансиран хранителен режим и стриктно съблюдаване за количествата погълнати сладки и тестени изкушения, в това число шоколад, сладкиши, бисквити, готови десерти, шейкове и безалкохолни напитки.

 

Снимка: sxc.hu

 

Към тази група храни спадат и рафинираните и произведените от тях продукти – от бяло брашно, бял ориз, картофи, което означава, че кифлите, баниците, белият хляб, дори солетите, не са подходящите храни при акне.

 

Продуктите с включени аромати, консерванти и други промишлени добавки и подобрители, също са неподходящи.

 

За съжаление, освен иначе здравословните млечни продукти, трябва да се намали и консумацията на ядки. Причината, за което при едните се крие в начина на отглеждане на животните за мляко, при другите - в съответните растения.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия